• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Brevlådeföretaget som statsministern ägde hade fordringar på flera miljoner på de isländska bankerna efter konkurserna. Foto: SVT

Islands statsminister mörkade tillgångar i brevlådeföretag

Uppdaterad
Publicerad

Det var hans tuffa hållning mot bankerna och kreditbolagen som gav honom makten. Nu upprörs islänningarna över att deras statsminister inte redovisat att han själv ägt ett brevlådeföretag med miljoner i tillgångar.

Sigmundur David Gunnlaugsson är en av elva nuvarande eller tidigare regeringschefer som nämns i läckan från den Panamabaserade advokatbyrån Mossack Fonseca, en byrå vars affärsplan är att skapa brevlådeföretag i länder med gynnsam skattepolitik. 

2007 köpte Sigmundur, då en populär tv-personlighet som utsetts till Islands tredje sexigaste man, och hans fru, dotter till en förmögen bilhandlare, brevlådeföretaget Wintris Inc i det ökända skatteparadiset Brittiska Jungfruöarna. 

Panama-dokumenten

När finanskrisen slog till 2008 drabbades Island hårdare än något annat land sett till ekonomins storlek. Alla landets tre storbanker kollapsade och ekonomin störtdök. Konkurshandlingar visar att Wintris hade fordringar på nära 35 miljoner på de tre bankerna. 

Drev hård linje mot bankerna

Men det berättade Sigmundur David Gunnlaugsson inte när han gav sig in i politiken som ledare för gruppen InDefence, där han drev en hård linje mot de kreditbolag som hade fordringar på de isländska bankerna. Kampanjen blev så framgångsrik att han 2009 utsågs till partiledare för det liberala Framstegspartiet och tog plats i den isländska riksdagen Alltinget. Samma år sålde han sin del i brevlådeföretaget till hustrun för en dollar. 

Sedan han blev statsminister har han varit med om att sluta överenskommelser mellan de nu statligt ägda bankerna och de utländska kreditbolagen. Avtal som hans tidigare kollegor i InDefence har kritiserat för att vara alltför generösa.

I en intervju med SVT:s Uppdrag granskning säger Sigmundur David Gunnlaugsson att han aldrig ägt något brevlådeföretag privat. När han konfronteras med uppgifterna om Wintris bryter han hastigt intervjun

Hustrun: Det var mina pengar

Fyra dagar efter Uppdrag gransknings intervju kommenterar hustrun Anna Sigurlaug Pálsdóttir uppgifterna i ett inlägg på Facebook.  

”Företaget har aldrig varit en hemlighet” skriver hon. Hon säger att pengarna som investerades var hennes egna, som hon fått när familjeföretaget såldes.   

Att Sigmundur David Gunnlaugsson registrerades som delägare var ett misstag från banken som ändrades 2009, eftersom det var först då som det upptäcktes. Hon skriver också att hon skattat på alla inkomster från Wintris, vilket hennes revisionsbyrå KPMG bekräftar.  

Statsministerns talesperson skriver i ett uttalande att statsministerparet har följt alla isländska lagar och deklarerat alla sina inkomster och tillgångar sedan 2008. Uppdrag granskning har bett om att få se deklarationerna, som inte är offentliga på Island, men det har hittills inte beviljats.

De fyra oppositionspartierna på Island förbereder nu ett misstroendevotum mot statsministern med anledning av den intressekonflikt hustruns ägande i brevlådeföretaget innebär.

FAKTA: PANAMA-DOKUMENTEN

Sammanlagt 11,5 miljoner läckta interna dokument från den Panamabaserade advokatbyrån Mossack Fonseca har granskats av medier över hela världen.

Läckan kom först tyska Süddeutsche Zeitung till del, som sedan delade dokumenten med ICIJ, en internationell organisation för grävande journalister. Därifrån har sedan över än 100 mediaorganisationer världen över arbetat med materialet i över ett års tid.

Sveriges Television, och ett team från Uppdrag granskning, har som enda svenska medieföretag deltagit i den internationella granskningen.

De läckta dokumenten avslöjar hur Mossack Fonsecas de facto affärsverksamhet är att skapa brevlådeföretag i skatteparadis, som används för att dölja stora summor pengar. Kontakten mellan kunder och Mossack Fonseca sköts av banker, ofta stora och internationella sådana.

Bland de som använt sig av Mossack Fonsecas tjänster finns flera nuvarande och före detta toppolitiker, sportprofiler, filmstjärnor, och ökända kriminella.

Byråns verksamhet kan kopplas till flera illegala verksamheter såsom pengatvätt, mutor och skatteflykt.

I ett uttalande skriver Mossack Fonseca att man följer lagen, och aldrig har blivit dömda för brott. Firman anser sig inte ha något ansvar för vad deras klienter använder brevlådeföretagen till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Panama-dokumenten

Mer i ämnet