– Medier och politiker har misskött den här frågan under decennier, säger Lasse Granestrand, frilansjournalist efter 31 år på DN.
I samtalet på Publicistklubben på måndagen fick han stöd av flera samhällsjournalister, bland annat om att medier misslyckats med att problematisera migrationspolitiken sedan Alliansen och Miljöpartiet 2011 valt en gemensam linje.
– Jo det stämmer, det tycker jag, sade Pontus Mattsson, politisk reporter på Sveriges Television.
– Det blir svårare när det bara är ett parti som tycker en sak och alla andra tycker precis lika.
Budgeten 2014 exempel på brister
De lyfter fram rapporteringen kring budgeten 2014, då etablerade medier talade mer om försvarets kostnader än om migrationens snabba kostnadsökning till mångdubbelt högre belopp.
Jörgen Huitfeldt, programledare på radions Studio Ett, anser att problemet bottnar i värderingar, där de ”internationalistiska” journalisterna ofta skiljer sig från väljare och lyssnare som menar att ”vi som bor i Sverige, oavsett om man heter Ahmed eller Jörgen, har exklusiva rättigheter jämfört med dem som vill ta sig hit”.
– Vi har varit usla på att skildra migrationen så som det är, nämligen att det är en målkonflikt mellan att satsa mer på skolan eller äldrevården eller att vara Europas mest generösa land för migration.
Oro för att alla samhällsproblem kopplas till invandringen
Granestrands åsikt fick mothugg från Expos Daniel Poohl, som varnade för att journalistiken, efter höstens exceptionella inflöde av människor och skiftade debatt, kan anamma en högerpopulistisk logik.
– Jag är orolig att vi ska flytta in varenda jäkla samhällsproblem i den här så kallade invandringsfrågan som dessutom riskerar att berättas på ett ganska snävt, förenklat sätt som är uppfunnet av extremhögern.
Gunnar Nygren, professor i journalistik vid Södertörns högskola, tycker inte att medierna har sopat migrationsfrågorna under mattan.
– Nej, det här är ingen ny kritik, det är så det brukar heta på exempelvis Flashback. Jag vet inte om det är mer sant nu än tidigare, jag tror inte det. Jag tycker inte att medierna har varit mer eller mindre kritiska än i andra frågor, säger han.