I dag träder en ny svensk lag i kraft som innebär att man kan straffas för brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser.
Juristerna Jesús Alcalá, Percy Bratt och Prisca Orsonneau polisanmäler Eritreas president Isaias Afewerki, hans justitieminister, utrikesminister, försvarsminister och hans specielle rådgivare, Yemane Gebrab, för brott mot mänskligheten.
Juristerna vänder sig mot att den svenske journalisten Dawit Isaak suttit fängslad i nästan 13 år, utan dom. Lagen i Eritrea säger att ingen får sitta häktad längre än 28 dagar utan att åtal väcks.
Driver redan Isaaks fall
De tre juristerna driver redan Dawit Isaaks fall i Afrikanska kommissionen för mänskliga och folkens rättigheter och enligt dem är han bara en av tusentals eritreaner som fängslats av politiska skäl. Brott mot mänskligheten är ett internationellt brott och finns med i Romstadgan som den Internationella brottmålsdomstolen följer.
Brott mot mänskligheten omfattar systematiska mord, utrotning, förslavning och våldtäkter, men även tortyr, påtvingat försvinnande och ”fängslande eller annat allvarligt berövande av fysisk frihet i strid mot grundläggande folkrättsliga regler”.
Fakta: Dawit Isaak
Dawit Isaak föddes 1964, kom till Sverige 1987, och blev svensk medborgare 1992.
Han var 37 år när han fängslades den 23 september 2001. Han hade då tillsammans med ett 20-tal andra journalister och oppositionella i tidskriften Setit publicerat ett öppet brev som krävde demokrati, rättvisa och öppenhet.
Bland andra journalistorganisationer, frivilligorganisationer och myndigheter har kämpat för att Dawit Isaak ska friges. Svenska UD har upprepade gånger kritiserats för att inte göra tillräckligt.
En schism har även uppstått mellan stödföreningen Free Dawit Isaak och Isaaks fru och barn. De hävdade nyligen att föreningens arbete snarare stjälpte än hjälpte Dawit Isaaks sak.
Källa: TT/SVT