Kenyansk militär uppgav på söndagskvällen att de flesta som hållits som gisslan har befriats. Militären uppgav samtidigt att de tagit kontroll över större delen av köpcentret. Fyra soldater ska ha skadats under fritagningen.
Så samtidigt som mörkret föll över Nairobi en andra kväll såg möljigen terrordramat i gallerian Westgate ut att vara på väg att få ett slut. Polisen befarar att dödstalet kommer att stiga kraftigt.
Omfattande anfall på gång
På söndagskvällen inleddes ett omfattande anfall mot angriparna i gallerian för att få ett slut på belägringen. Men informationen var mycket knapphändig. Kenyanska poliskällor meddelade dock att risken var stor att det kan bli ett ”mycket högre” dödstal till följd av attacken.
– Vi befarar att dödstalet. . . kan vara mycket, mycket högre än vi har (hittills), med tanke på hur många kroppar som har setts därinne, sade en polis till nyhetsbyrån AFP.
På söndagskvällen hade 68 människor bekräftats döda, enligt det lokala Röda Korset. Hur många som hölls gisslan var fortfarande oklart.
SVT:s utsände i Nairobi, Johan Ripås, rapporterade klockan 16:45 att en insats tycktes vara på gång. På hans facebooksida finns ett filmklipp som visar vad som såg ut som en upptrappning.
– Tre helikoptrar hovrade över gallerian och polisen körde bort alla, inklusive alla journalister. Det är helt klart en insats på gång, sade Johan ripås då. En knapp timme senare hördes en kraftig explosion från köpcentret och sedan blev det kusligt tyst. TV-kanalen Al-Jazeera rapporterade senare om att man sprängt ett hål i taket på köpcentret, vilket skulle kunna förklara ljudet från explosionen.
Känslig insats
Tidigare under dagen hördes sporadisk skottlossning. Informationen om insatsen mot de misstänkta islamistiska terroristerna var knapphändig.
– Vi tror att det finns en del oskyldiga människor därinne – därför är insatsen mycket känslig, sade inrikesminister Joseph Ole Lenku.
Skräckslagna vittnen berättade dock för Reuters om terrorn: maskerade män som kastat granater och skjutit urskillningslöst. Panikslagna, flyende människor. Döda som låg utspridda runt bord med oavslutade måltider. Musik som fortfarande spelade ur högtalarna.
Kenyas president Uhuru Kenyatta sade att en utredning ska inledas om vem som ligger bakom attacken, trots att det somaliska terrornätverket al-Shabaab har tagit på sig den.
– Al-Shabaab är ett reellt hot mot Kenya. Det visar ju gårdagen om inte annat, sade Emma Skeppström, Somaliaexpert vid Försvarets forskningsinstitut FOI till TT och syftar på lördagen.
– Ju mer Kenya engagerar sig i Somalia, desto mer giltigt mål blir det, tycker al-Shabaab, sade hon.