– Det här är mycket större och mer vittgående sanktioner än de man tagit till tidigare, säger Kinaforskaren Johan Lagerkvist om de nya FN-sanktionerna mot Nordkorea. Foto: TT, ui.se

Kinaforskaren Johan Lagerkvist: ”Risken finns att Nordkorea handlar aggressivt”

Uppdaterad
Publicerad

Johan Lagerkvist, professor och Kinaforskare vid Stockholms universitet, har följt turerna kring FN:s nya sanktioner mot Nordkorea. Sanktionerna, som slår hårt mot Nordkoreas export, är en kraftig reaktion mot landets missiltester.

– Risken finns att Nordkorea pressas tills de agerar aggressivt eller handlar ogenomtänkt.

Att Kina röstat för sanktionerna, och även uppmanat Nordkorea till att inte göra något överilat, är enligt Johan Lagerkvist väldigt ovanligt.

– Det här är mycket större och mer vittgående sanktioner än de man tagit till tidigare. Att Kina har röstat för långtgående sanktioner och dessutom samarbetat med amerikanska diplomater om denna resolution är mycket ovanligt, säger han.

Nordkorea-krisen

LÄS MER: Kina uppmanar Nordkorea att sluta med kärnvapentester

Stort tryck på Kina

Varför ändrar Kina riktning?

– Det finns ett yttre tryck från USA, EU och hela världen. Kina måste som stormakt axla sitt ansvar när det kommer till säkerhetspolitik. Kina har hållit Nordkorea under armarna och stöttat dem ända sedan Koreakrigets dagar i början av 1950-talet. Men nu har trycket blivit för stort och därför ansluter man sig helhjärtat till FN:s sanktionspaket.

LÄS MER: FN:s säkerhetsråd inför nya sanktioner mot Nordkorea

”Kan få stora konsekvenser”

Vad som kommer att hända nu är svårt att förutspå, men om Kina till fullo ställer sig bakom sanktionerna, kan det leda till att ett redan undernärt Nordkorea blir ännu mer pressat.

– Det kan få stora konsekvenser. Det är också därför som Kinas utrikesminister har uppmanat Nordkorea att ”agera lugnt” och inte göra något överdrivet.

LÄS MER: Kina till Nordkorea: ”Fatta inga förhastade beslut”

Enligt Johan Lagerkvist är det här uttalandet från Kina ”väldigt talande” för situationen. Nordkorea är en oberäknelig regim, något som även Kina finner obehagligt. Man vet helt enkelt inte hur Nordkorea kommer agera.

– Risken finns att Nordkorea pressas tills de agerar aggressivt eller handlar ogenomtänkt. Blir man så tillbakapressad känner man kanske att man måste agera.

Kriminella kan tjäna på exportförbud

Nordkoreas största exportvara är kol och Johan Lagerkvist uppskattar att en klar majoritet av landets kolexport går till Kina. De nya sanktionerna innebär ett totalt exportförbud på kol, järn, järnmalm, bly, blymalm, fisk och skaldjur.

– Det finns förstås en del svarthandel. Och med det nya exportförbudet kommer maffia och andra kriminella element att kunna tjäna ännu mer.

LÄS MER: Nordkorea: Vi ska ge tillbaka med ”tusenfaldig” hämnd

Vad säger man i Kina om det hela?

– En del kineser tycker att Nordkorea är farliga och galna, medan andra tycker att Kina inte står upp mot USA som Nordkorea gör. Kanske kommer vissa att fortsätta smuggla mellan Kina och Nordkorea för att man vill hjälpa till. Många hundratusen kineser stred i Koreakriget och man ser Nordkorea lite som en lillebror.

Fakta: Här är sanktionerna mot Nordkorea

Totalt exportförbud på kol, som är Nordkoreas största exportvara.

Totalt exportförbud på järn, järnmalm, bly, blymalm, fisk och skaldjur.

Förbud för nya företagssamarbeten med Nordkorea, liksom nyinvesteringar i befintliga företagssamarbeten.

Nio nordkoreanska personer och fyra företag och organisationer läggs till FN:s sanktionslista, däribland Nordkoreas främsta valutahandelsbank.

Förbud för länder att ta emot arbetskraftsinvandrare från Nordkorea.

FN-sanktionerna mot Nordkorea är de sjunde i sitt slag sedan diktaturen genomförde sitt första kärnvapentest 2006.

Källa: AFP

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nordkorea-krisen

Mer i ämnet