SVT:s konsumentredaktion Plus granskar det omfattande fusk med så kallade vaniljprodukter, som ofta inte alls innehåller äkta vanilj. Istället är det mycket vanligt att vaniljsåser och andra produkter innehåller aromämnen som liknar vaniljsmaken.
Plus granskar bland annat några vanliga varianter på vaniljsås som inte nödvändigtvis innehåller vanilj:
- Milda vaniljvisp 12% Vaniljsmaken kommer från: vaniljarom
- Ekströms – Vår klassiska marsan På förpackningen står: ”Vaniljsås att koka – god som vaniljkräm”. Vaniljsmaken kommer från: vaniljarom
- Ica vaniljsås Vaniljsmaken kommer från: naturlig arom
Men vad betyder ord som vaniljarom egentligen? I faktarutan hittar du en lathund för hur du kan tolka innehållsförteckningen på produkter som sägs smaka vanilj.
Men det allra säkraste sättet att få till en god och garanterat äkta vaniljsås är förstås att koka den själv!
Så tolkar du innehållsförteckningen
- Vanillin – Kan framställas från råolja, från rötad granved eller från bävergäll. Det sistnämnda är dock väldigt ovanligt inom industrin. Står det vanillin kan det antingen vara vanillin från naturliga råvaror ELLER etylvanillin.
- Etylvanillin – Framställs från råolja.
- Arom/vaniljarom – kan både vara etylvanillin som vanillin från rötad granved ELLER riktig vaniljessens.
- Naturlig arom – kan inte vara etylvanillin, men behöver inte komma från äkta vanilj. Det räcker med att det kommer från någon naturlig källa.
- Naturlig vaniljarom – måste till 95 procent komma från riktig vanilj.
- Vanilj – äkta vanilj (se nedan)
Äkta vanilj
Riktig vanilj kommer från en orkidéväxt. För att få den karaktäristiska smaken måste vaniljstången genomgå flera olika moment – bland annat blötläggning, jäsning och soltorkning.
Processen tar ungefär ett halvår och är en av anledningarna till varför äkta vanilj är så dyrt. Det är också därför många så kallade vaniljprodukter helt saknar vanilj.