Det är inte alltid så lätt att veta vad det faktiskt är som ger vaniljsmak åt vaniljsåsen. Foto: SVT

Det innehåller ”vaniljsåserna” egentligen

Uppdaterad
Publicerad

Plus granskar vad produkterna som kallar sig för vaniljsås faktiskt innehåller.

SVT:s konsumentredaktion Plus granskar det omfattande fusk med så kallade vaniljprodukter, som ofta inte alls innehåller äkta vanilj. Istället är det mycket vanligt att vaniljsåser och andra produkter innehåller aromämnen som liknar vaniljsmaken.

Plus granskar bland annat några vanliga varianter på vaniljsås som inte nödvändigtvis innehåller vanilj:

  • Milda vaniljvisp 12% Vaniljsmaken kommer från: vaniljarom
  • Ekströms – Vår klassiska marsan På förpackningen står: ”Vaniljsås att koka – god som vaniljkräm”. Vaniljsmaken kommer från: vaniljarom
  • Ica vaniljsås Vaniljsmaken kommer  från: naturlig arom

Men vad betyder ord som vaniljarom egentligen? I faktarutan hittar du en lathund för hur du kan tolka innehållsförteckningen på produkter som sägs smaka vanilj.

Men det allra säkraste sättet att få till en god och garanterat äkta vaniljsås är förstås att koka den själv!

Recept: Så gör du hemmagjord vaniljsås.

Så tolkar du innehållsförteckningen

  • Vanillin – Kan framställas från råolja, från rötad granved eller från bävergäll. Det sistnämnda är dock väldigt ovanligt inom industrin. Står det vanillin kan det antingen vara vanillin från naturliga råvaror ELLER etylvanillin.
  • Etylvanillin – Framställs från råolja.
  • Arom/vaniljarom – kan både vara etylvanillin som vanillin från rötad granved ELLER riktig vaniljessens.
  • Naturlig arom – kan inte vara etylvanillin, men behöver inte komma från äkta vanilj. Det räcker med att det kommer från någon naturlig källa.
  • Naturlig vaniljarom – måste till 95 procent komma från riktig vanilj.
  • Vanilj – äkta vanilj (se nedan)

Äkta vanilj

Riktig vanilj kommer från en orkidéväxt. För att få den karaktäristiska smaken måste vaniljstången genomgå flera olika moment – bland annat blötläggning, jäsning och soltorkning.

Processen tar ungefär ett halvår och är en av anledningarna till varför äkta vanilj är så dyrt. Det är också därför många så kallade vaniljprodukter helt saknar vanilj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.