Johanna nekades ersättning på grund av graviditet

Uppdaterad
Publicerad

Det är förbjudet att diskriminera utifrån kön i försäkringstjänster, men det tycker inte Johanna Ottosson märks i praktiken. Hon tvingades ställa in sin Portugalresa till följd av en akut operation men fick ingen ersättning från sin reseförsäkring. Orsaken: operationen berodde på graviditet.

– Jag ifrågasatte och fick till svar att det kan upplevas orättvist, men att undantaget är väldigt vanligt i hemförsäkringar och även sådana här kreditkortsförsäkringar, säger Johanna Ottosson från Stockholm, till SVT:s konsumentredaktion Plus.

– Att man i praktiken undantar enbart kvinnor i den här skrivelsen gör mig förbannad.

Inte gravid när resan bokades

Redan i juni i år bokade Johanna Ottosson och hennes vänner en resa till Portugal. Men Johanna kom aldrig iväg, för strax innan hon skulle åka i september fick hon veta att hon var gravid i sjätte till åttonde veckan, och att hon drabbats av ett utomkvedshavandeskap.

Det betyder att det befruktade ägget fastnat utanför livmodern. Johanna tvingades därför genomgå en akut operation dagen före den tänkta resan, som hon tvingades ställa in.

”Orättvist och diskriminerande”

Boendet i Portugal hade Johanna betalat med sitt SAS Eurobonus Mastercard, och i kortet ingår en reseförsäkring från Trygg Hansa. Så efter operationen kollade Johanna upp ifall försäkringen kunde täcka hennes utlägg för den missade resan, men fick besked att det inte gick.

I försäkringen fanns nämligen ett undantag som innebar att olycksfall eller sjukdom som beror på graviditet eller missfall inte ersätts.

– Det står ju uttryckligen i försäkringsvillkoren att det är ett undantag och det är mycket möjligt att man har lagen på sin sida. Men jag kan ändå uppleva det som orättvist och diskriminerande, säger Johanna Ottosson, som alltså inte ens var gravid när resan bokades.

LÄS MER: Så säger lagen om försäkringar och könsdiskriminering

Vanligt undantag

Liknande graviditetsundantag finns även hos andra försäkringsbolag. Ett annat vanligt undantag som Johanna hittat i de olika villkoren är ifall man deltar i extremsport, som till exempel fallskärmshoppning. Något Johanna anser vara mer rimligt, eftersom man då utsätter sig för en medveten risk och eftersom det dessutom är en aktivitet som personer av olika kön kan ägna sig åt.

Men hur extremsport skulle kunna anses jämförbart med att bli gravid har hon svårt att förstå.

– Det är en sak om man vet att man är gravid och är nära förlossning. Då finns det kanske anledning att inte sätta sig på ett flygplan, säger Johanna.

– Men under hela perioden innan man ens vet att man är gravid och under de första veckorna så tycker jag det känns orimligt att man inte ska kunna planera för en semester eller åka på en resa.

Förväntades förutse att det kunde ske

Flera försäkringsbolag har också en mildare formulering i sina villkor, som möjliggör ersättning till exempel för ”medicinska komplikationer som oförutsett uppstår innan den 32:a graviditetsveckan”. Men enligt villkoren i Johannas Trygg Hansa-försäkring så undantas all ”avbeställning i samband med graviditet, abort, missfall eller förlossning”.  

– Det som gör mig mest upprörd är att jag upplever en orättvisa. Min sambo fick till exempel plocka bort en blindtarm för ett tag sen. Han skulle inte förväntats kunna förutse det. Medan jag på något sätt förväntats veta om att jag kunde drabbas av ett utomkvedshavandeskap.

LÄS MER: Trygg Hansa: ”Kunden har fått fel besked – vi håller på att ändra villkoret”

Se hela inslaget i Plus på SVT Play.

Tipsa Plus!

Den här artikeln bygger på ett tittartips. Vad vill du att SVT:s konsumentredaktion Plus ska granska? Tipsa oss här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.