Spannmål, rotfrukter och ris är de livsmedel som vi får i oss mest kadmium från i vardagen, och vegetarianer får i sig mer än köttätare. Men trots det anses hälsonyttan med de här livsmedlen större än nackdelarna.
När SVT:s konsumentprogram Plus lät analysera innehållet i 11 olika fabrikat av solroskärnor visade det sig att det var stora skillnader mellan olika märken.
Det som spelar roll för hur högt kadmiuminnehållet i en växt blir, är i vilken jord den odlats och vad jorden gödslats med.
Enligt Livsmedelsverket får en genomsnittlig vuxen svensk i sig mellan 1-2 µg kadmium per kilo kroppsvikt per vecka. För en person som väger 70 kg motsvarar det cirka 15 µg per dag.
Europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigeten (EFSA) bestämde 2009 att det tolerabla intaget av kadmium är 2,5 µg kadmium per kilo kroppsvikt per vecka. För en person som väger 70 kg motsvarar det 25 µg per dag.
Det är skadligt att få i sig för mycket kadmium, och man bör inte äta mer än två matskedar per dag av solroskärnorna med högst kadmiumhalt, enligt Lars Barregård, professor i miljömedicin vid Göteborgs universitet.