Ljudstress i arbetsmiljön, bullerskador eller hörselnedsättning på grund av att man har blivit äldre är de tre vanligaste orsakerna till att personer söker hjälp för tinnitus, enligt 1177.se. Foto: Janerik Henriksson/TT

”Tinnitus verkar vara inbyggt i vårt hörselsystem”

Uppdaterad
Publicerad

De flesta människor upplever att det piper, susar eller ringer i öronen under perioder i livet. Men ungefär 2-3 procent av befolkningen lider av ljuden, vilket kan leda till oro, sömnbrist och problem med koncentrationen.

– Tinnitus verkar vara inbyggt i vårt hörselsystem, men det är svårt att forska på, och svårt att få till en enda behandling som hjälper alla, säger Elina Mäki-Torkko, professor på Institutionen för medicinska vetenskaper på Örebro universitet.

Enligt henne ligger det ofta en hörselskada i botten för den person som utvecklar tinnitus. Men Elina Mäki-Torkko berättar också att det finns en gammal studie, som visar att om man utsätter friska öron för en tyst miljö så är det många som upplever att de får ljud i öronen.

Enligt Hörselskadades riksförbund har cirka 20 procent av befolkningen tinnitus. De allra flesta lider dock inte av ljuden. Bara 2-3 procent av befolkningen behöver söka vård för sina problem.

LÄS MER: Tinnitusplåstret säljs utan vetenskapligt stöd  

Varierar från dag till dag

Det är vanligt att det upplevda ljudet är högfrekvent, men ljudet skiljer sig från person till person, och varierar också i intensitet från dag till dag.

– Om man tänker på de upplevda problemen med sin tinnitus så är det typiskt att de varierar över tid, säger Elina Mäki-Torkko. 

Ljudstress i arbetsmiljön, bullerskador eller hörselnedsättning på grund av att man har blivit äldre är de tre vanligaste orsakerna till att personer söker hjälp för tinnitus, enligt 1177.se.

Man kan också få tinnitus av vissa läkemedel, öronsjukdomar eller spänningar i nacke, käkleder och axlar. Även blodbrist, störningar i ämnesomsättningen, depression och ångest kan framkalla tinnitus.

Inget botemedel

Enligt 1177.se finns det inget vetenskapligt bevisat botemedel mot de ovälkomna ljuden. Behandlingen går i stället ut på att lindra tinnitusbesvären och förbättra upplevelsen av de besvärande ljuden hos den drabbade. De flesta som lider av sin tinnitus blir också bättre av sig själva efter en tid, eller efter att de har fått någon slags behandling.

Plusredaktionen: Vad är den mest effektiva behandlingen av tinnitus?  

– Kognitiv beteendeterapi har hittills visat sig ha bäst effekt för att leva med tinnitus. Att man själv lär sig att hantera den psykiskt, säger Elina Mäki-Torkko.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.