Anna Högström i Östhammar ville få hjälp att komma igång med ett hälsosammare liv och anmälde intresse till projektet Beach 2017 via deras hemsida.
Projektet drivs av företaget Fitnessakademin i Stockholm och enligt offerten, som Anna fick på mejl, så skulle tjänsten Beach 2017 Original ge henne bland annat personligt skräddarsydda kost- och träningsråd och personlig online-coachning.
LÄS MER: Köpte ”personliga” kost- och träningsråd – rekommenderades fisk trots allergi
Reagerade på påstådd sekretess
Avgiften var 19 900 kronor och Anna gick med i april. Men ganska snart efter start kände Anna Högström att de hälsoråd hon fick varken kändes personliga eller professionella och hon ville häva köpet, men fick nej från företaget.
Anna sökte hjälp hos konsumentvägledare och anmälde så småningom även företaget till Allmänna reklamationsnämnden. Hon tog även kontakt med Plus konsumentredaktion.
En av sakerna som Anna Högström reagerade på i sitt kost- och träningsschema var ett textstycke där företaget påstod att kostschemat var ”skyddat enligt lag” och att kunden därför inte fick visa kostschemat ”för någon”.
Hotades med rättsliga åtgärder
När Plus kontaktar Fitnessakademin för att ställa frågor kring tjänsten som de sålt till Anna Högström, så mejlar företagets representant till Anna och påpekar att hon ”enligt svensk lag” varken får visa eller berätta om sina scheman för någon.
Han meddelar även att Anna inte heller får ta en offentlig debatt om sina scheman. I båda fallen hänvisar mannen till lagen om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk. Han avslutar med ”jag föreslår att vi kommer överens om någon lösning utan att blanda in utomstående part”.
Företagets representant mejlar även till Plus-redaktionen och skriver att ”kommer det till vår kännedom att hon visat eller berättat om sina personliga kost och träningsscheman för Er på SVT kommer vi vidta rättsliga åtgärder mot henne”.
Mannen förklarar sekretessen kring schemana med konkurrensskäl, men skickar inget bevis på att Anna skrivit på något avtal kring detta.
Rätt att ångra distansavtal
Fitnessakademins representant skriver vidare till Plus att man som kund inte kan lämna tillbaka tjänster som man utnyttjat. Han håller med om att coachningen av Anna inte fungerat optimalt och säger att företaget försökt medla och erbjudit kompensation i form av förlängd tid i projektet.
Mannen säger också att Anna självklart haft 14 dagars ångerrätt, men skickar inga bevis på att hon fått den informationen. Om kunden inte fått korrekt info om ångerrätt innan köp på distans så förlängs ångerfristen upp till ett år. Anna verkar alltså ha rätt att få pengarna tillbaka.
I övrigt skriver mannen att han inte vill uttala sig om enskilda kunder i media och hänvisar till tystnadsplikt, trots att Anna Högström gett Plus-redaktionen fullmakt att ta del av hennes ärende.
När Plus-redaktionen kontaktar Fitnessakademins jurist så meddelar han att företaget inte kommer göra fler uttalanden och att de inte vill medverka i programmet.
Samma dag som Plus-reportaget ska sändas får Anna ett erbjudande från Fitnessakademin om att få hälften av avgiften tillbaka och fortsätta i nästa års projekt Beach 2018.
– Rent känslomässigt så vill jag inte ha något mer med dem att göra. Om jag har rätt att få tillbaka alla mina pengar enligt ångerrätten så är det det jag vill. Punkt, säger Anna Högström.
Inget hinder att visa eller debattera
Plus-redaktionen har talat med flera jurister men hittar inget hinder för att visa eller debattera ett kost- och träningsschema utifrån lagen om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk.
– Ett recept, en ingredienslista eller en kost- och träningsinstruktion är inget upphovsrättsskyddat material. Att något är anpassat efter en person är inte detsamma som att det är ett verk i lagens mening, säger Maria Eklund, jurist och universitetslektor vid Umeå universitet.
– Och rätten att debattera eller prata om ett verk faller inom yttrandefriheten.
Uppdatering: Efter att Plus granskning publicerades den 3 oktober stängdes hemsidan Beach2017.se ner. Men uppföljaren AfterBeach2017.se ligger fortfarande uppe den 5 oktober. Flera av de personer som figurerat i granskningen av Beach2017 kan även kopplas till AfterBeach2017.
Tipsa Plus!
Den här artikeln bygger på ett tittartips. Vad vill du att SVT:s konsumentredaktion Plus ska granska? Tipsa oss här.