SVT Nyheters kartläggning visar att var femte kommun har gått över till digitala trygghetslarm – men trots risker med de analoga trygghetslarmen kan det dröja år innan alla kommuner har bytt ut dem. Foto: TT

Långt kvar till digitala trygghetslarm

Uppdaterad
Publicerad

Var femte kommun har hittills gått över till digitala trygghetslarm. Det visar en kartläggning som SVT Nyheter gjort. Trots risker med de analoga trygghetslarmen kan det dröja flera år innan alla kommuner har bytt ut dem till digitala.

Den förra regeringen satte upp ett mål att alla kommuner ska ha bytt till digitala trygghetslarm senast vid utgången av 2016. Anledningen är att de analoga larmen inte är lika säkra som de digitala. När analoga larm kopplas till digitala nät finns det risk att larmen inte når fram till larmcentralen. Enligt Telia är det upp till 20 procent av signalerna från analoga trygghetslarm som aldrig kommer fram.

20 procent saknar digitala larm

SVT Nyheter har kartlagt hur långt kommunerna har kommit i arbetet med att byta ut de analoga larmen. Vi har fått svar från 276 av 290 kommuner, vilket motsvarar 95 procent av landets kommuner.

#ETTSVERIGE – BREDBAND

Drygt var femte kommun, 22 procent, har enbart digitala trygghetslarm, 7 procent är nästan klara med bytet till digitala larm, 53 procent har en blandning av både digitala och analoga larm och 18 procent har enbart analoga larm.

Göteborg har långt kvar

Göteborg är en av de kommuner som har långt kvar innan alla analoga larm är utbytta.

– Vi har som mål att bli klara med digitaliseringen i december 2018, säger Marita Myhrborg, chef för trygghetsjouren i Göteborg.

Men Socialstyrelsen uppmanar ju alla kommuner att ställa om senast 2016?

– Ja, men som det ser ut i dag på marknaden så finns det inte tillräckligt bra teknik och Göteborgs stad har valt att göra förändringen tryggt och lugnt. Vi har en handlingsplan som sträcker sig från i år fram till 2018.

Problem med upphandlingar

Förra året fick kommunerna extra pengar från staten för att snabba på bytet till digitala trygghetslarm. Många kommuner påbörjade då arbetet med digitalisering, men stötte på problem i samband med upphandling av nya larm. Andra förklaringar till att teknikskiftet drar ut på tiden är osäkerhet kring val av teknik och dålig bredbands- och mobiltäckning.

Socialstyrelsens utredare Dick Lindberg tror inte att kommunerna kommer att klara målet. Under tiden riskerar äldre och sjuka att signaler från deras trygghetslarm inte kommer fram.

– Är man sjuk eller har en funktionsnedsättning så riskerar man att inte få den hjälp man behöver, säger Dick Lindberg.

Har du gjort SVT:s bredbandstest?

Vill du veta hur prisvärt ditt bredband är? Svara på några enkla frågor om ditt bredband och hjälp oss kartlägga hur det ser ut över hela landet.

Testet hittar du här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#ETTSVERIGE – BREDBAND

Mer i ämnet