Foto: SVT

Lärosäten tveksamma till Teach for Sweden

Uppdaterad
Publicerad

Teach for Sweden ska locka toppstudenter inom andra utbildningar till läraryrket. Men flera lärosäten har tackat nej till ett samarbete med stiftelsen.

Teach for Sweden ska locka studenter med ledartalanger för att under två år undervisa i främst matematik och naturorienterade ämnen i skolor med låga resultat. För det får de lön, utbildning i ledarskap och pedagogik, och till slut en lärarexamen.

Men ännu saknas ett avtal med ett lärosäte för att erbjuda studenterna den pedagogiska utbildningen. Tvärtom har flera tackat nej till ett samarbete.

– För oss i Umeå har det inte varit intressant. Vi har tittat på studier som gjorts och där ser vi att de här lärarna inte blir bättre än andra och att de stannar kort tid i yrket. Vi vill utbilda på lång sikt och hålla i utbildningen själva, säger Maria Löfgren, rektor vid lärarutbildningen på Umeå universitet.

Stannar inte

Ett annat lärosäte som tackat nej är Göteborgs universitet.

– Man vet att flertalet, de stannar inte i skolan. Det vill säga att vi utbildar, men har ändå inga lärare i skolan, och det är där vi måste ha dem. Vi vill ha dem som är långsiktigt med och bygger upp den utveckling som måste ske och det intresse vi måste skapa för matte, NO och teknikområdena, säger Pam Fredman, rektor på Göteborgs universitet.

Istället skulle hon vilja att det satsades på befintliga lärare.

– Vi har ett stort behov av lärare inom olika ämnesområden. Men vi måste också ta tillvara på den kompetens som finns inom ämnesområdena i skolan. Kanske kan vi få resurser för dem som redan finns i skolan och som gör ett bra jobb och ge dem ännu bättre förutsättningar att stimulera nästa generations intresse för matematik, NO-ämnen och teknik, säger hon.

Ett sätt att få fler lärare

Lärarförbundet ser däremot ett behov av konceptet.

– Vi tycker det här är intressant, men det är ett litet bidrag bland många för att öka intresset för lärarutbildningen. Vore vi i ett läge där vi hade en lång kö till lärarutbildningen vore knappast detta en lösning som vi skulle behöva ta till, men nu är vi i ett sådant läge att många vägar måste prövas, säger Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén.

Rekryteringschefen Oscar Kjellman på Teach for Sweden ser det som ett bra sätt att få nya lärare.

– Alla sätt är bra när vi går mot en lärarkris. Oavsett om det är många som droppar ur, går de vidare med en känsla av att skola är viktigt, säger han.

Trots att ett avtal med ett lärosäte fortfarande saknas är han inte orolig.

– Vi har ett regeringsuppdrag som anslagit oss medel för att iscensätta Teach for Sweden i Sverige. I det ingår att vi måste ha en pedagogisk utbildning. I och med att det är ett regeringsuppdrag kommer vi få till ett sådant avtal med ett lärosäte, säger han.

Populärt i USA och Storbritannien

I USA var det 2010 cirka 46 000 personer som sökte till Teach for America, och 13 procent antogs. Till i år har 57 000 sökt.

Även i Storbritannien lockar konceptet, som där kallas Teach First. I år hamnade organisationen Teach First på tredje plats på tidningen The Times lista över önskade arbetsgivare efter examen. 2012 deltog cirka 1 000 studenter, i år uppskattas närmare 1 300 få en plats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.