Livsnödvändiga mediciner stoppas i EU

Uppdaterad
Publicerad

Tullen vid EU:s gränser har kraftigt trappat upp jakten på piratkopierade varor, och stoppar bland annat piratkopierade läkemedel. Men också läkemedelskopior som är legitima på andra håll i världen, stoppas i EU på grund av EU:s starka patentskydd. För befolkningen i fattiga länder innebär beslagen en katastrof.

På Läkare utan gränsers fältsjukhus i Homo Bay i Kenya får hivsmittade människor bromsmediciner. Här är man beroende av billiga medicinkopior från Indien, så kallad generika, för att hjälpa sina patienter. Nu blir det allt vanligare att medicinen stoppas vid EU:s gränser.

-Våra medarbetare ser vilka enorma problem vi redan i dag har med att förse våra patienter med läkemedel. När beslag av legitima läkemedel görs i Europa får det enorma konsekvenser både för akutinsatser där förseningar inte får förekomma men också i mer långsiktiga insatser som hiv-projekt där patienten måste ta sin medicin varje dag, säger Kerstin Åkerfeldt, programhandläggare på Läkare utan gränser.

i Indien tillverkas mängder av kopior av mediciner som är patentskyddade i många andra länder. När de skickas till u-länder mellanlandar de ofta i Europa. Där tar det stopp. EU:s patentskydd är starkt och många internationella hjälporganisationer har haft problem med medicinleveranser som försenats eller beslagtagits.

Förra året var ett rekordår för medicinbeslagen vid EU-ländernas gränser. Artiklarna som stoppades ökade med 118 procent. Av dem var cirka var sjätte ett misstänkt patentbrott.

-Patent liksom alla övriga immateriella rättigheter är viktiga att skydda. Tullverket prioriterar att stoppa varor som utgör ett hot mot hälsa, liv, miljö och säkerhet. Förfalskade läkemedel är en av de viktigaste produkterna för oss att stoppa, säger Monica Fridolf, expert på immateriell rätt på Tullverket.

Monica Fridolf säger till Rapport att medicinkopiorna från Indien egentligen inte ska stoppas i EU.

Men Läkare utan gränser efterfrågar nya tullöverenskommelser där frågan om patentskydd helt skrivs bort.

-Vi anser att EU bör se över sitt regelverk för att förhindra att beslag av legitima läkemedel inträffar i Europa när de är i transit i europeiska länder. Det är inte acceptabelt att vi som hjälporganisation och andra länder med starkt behov av livsnödvändiga mediciner drabbas av de här förseningarna eller till och med att läkemedel förstörs, säger Kerstin Åkerfeldt på Läkare utan gränser.

Jenny Lagerstedt, Erika Christensson

Rapport

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.