Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur svanen tvättas från tjockolja efter fartygsläckan. Foto: Fredrik Larsson/SVT

Hundratals fåglar riskerar att dö efter oljeläckaget från Marco Polo

Uppdaterad
Publicerad

I Blekinge riskerar hundratals fåglar att gå en plågsam död till mötes. Där pågår just nu ett intensivt arbete för att rädda de oljetäckta djur som drabbats av fartyget Marco Polos läckage.

– Det är smärtsamt. Det är jättetråkigt. Jag hoppas att någon ställs till svars, säger Ulrika Daugård som jobbar med att rengöra de drabbade fåglarna.

Oljekatastrofen längs Blekinges kust har förvärrats det senaste dygnet. Fartyget bedöms ha slutat läcka olja men skadorna på naturen är redan allvarliga. Över 500 fåglar bedöms ha drabbats av den olja som sköljt in mot kusten.

Ett omfattande saneringsarbete pågår nu efter den över två mil långa kuststräckan som har drabbats av utsläppet. Men det tar tid och skadorna kan komma att bli långvariga.

– Vi har jättefina badstränder efter hela kusten där vi kanske inte kan vara och sätta foten i vattnet på tio år, säger Bengt Arne Nilsson,rehabiliterare på organisationen Katastrofhjälp fåglar och vilt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fartyg på grund utanför Hörvik

Mer i ämnet