Biodlarna Jan Evertsson och Bo Malmsten. Foto: SVT

Exklusiv parningsstation för buckfastbin

Uppdaterad
Publicerad

I Blekinge finns två av Sveriges fyra parningsstationer – för buckfastbin. Under sommartid vallfärdar biodlare från hela södra Sverige för att få sina drottningar parade med renrasiga drönare.

I sex gröna bikupor på Aspö i Karlskrona skärgård lever de eftertraktade Buckfastbina. Det är avkomman från drottningen, så kallade drönare som tillresta biodlare vill åt.

– Folk reser 50 mil för att komma hit, säger Jan Evertsson som är föreståndare för parningsstationen.

Lugna bin

Avelsarbetet har pågått i många år, och bina kommer ursprungligen från England. Syfte är att behålla ett bi med bra arvsanlag. Att de inte är sticklystna, lata och att de är motståndskraftiga mot sjukdomar, som till exempel det dödliga Varroa-kvalstret berättar Jan Evertsson.

– De är lugna, snälla, duktiga bin och samlar bra med honung. Samtidigt som du kan jobba i kuporna utan att ha skydd på dig.

Sommartid är högsäsong

Just nu är det högsäsong på Aspö, en av Blekinges två parningsstationer för buckfastbin. Folk reser från hela södra Sverige till Aspö. Med sig har de kassetter med små bisamhällen. Varje kassett innehåller arbetsbin och en drottning. Och det kontrolleras noggrant att några utsocknes drönare är med. 

– Skulle det komma med en drönare från ett annat ställe skulle de också flyga ut och para sig med andra drottningar, och då blir det ju inte renrasiga bin, säger Jan Evertsson.

När drottningen väl är könsmogen flyger hon ut och parar sig med de renrasiga buckfastbina. Går det som det ska börjar drottningen att lägga ägg efter bara några dagar. Hela 2 000 ägg om dagen kan en drottning lägga.

En rolig hobby

Bo Malmsten, är ordförande i föreningen Svensk buckfastavel och har kört mellan Värnamo och Aspö, en resa på runt 40 mil för att kontrollera sina parningskassetter.

– Drottningen här har redan börjat lägga ägg, så här kommer nya bin så att jag får ett nytt bisamhälle till hösten, säger han.

”Ingen risk för oönskade parningar”

Varje år paras omkring 1 300 drottningar på de två parningsstationer som finns i Blekinge. Man vet också att det inte blir några oönskade parningar med andra bisorter.

– Bin är inte speciellt roade av att flyga över vatten så de håller sig i området.

Dessutom har öns andra odlare fått drottningar från renrasiga samhällen. 

– Vi är 100 procent säkra på att de bin som paras här är renparade helt och hållet, säger Jan Evertsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.