• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Lantbrukaren Nils-Åke Ohlsson har tröttnat på grevens krav på att höja arrendet för gården. Foto: SVT

Greven vill höja arrendet

Uppdaterad
Publicerad

Hovrätten slog nyligen fast arrendet för lantbrukarna i Edenryd.

Men greve Trolle Wachtmeister är inte nöjd.

Nu ska frågan prövas på nytt i arrendenämnden.

Lantbrukarna Per-Axel och Nils-Åke Ohlsson i skånska Edenryd fick för drygt två sedan ett positivt besked från Hovrätten. Rätten gick inte med på greve Hans Gabriel Trolle Wachtmeisters krav på att kraftigt höja deras arrende.

Men nu tar den 93-årige greven upp frågan om en höjning igen. Han har vänt sig till arrendenämnden och begärt att lantbrukarnas arrende ska höjas med 40 000 kronor årligen, till 230 000 kronor.

– Det här är obegripligt. Han tyckte att eftersom vi vann förra gången, var det hans tur nu. Sen sa han att han ville vara rättvis mot de andra arrendatorerna, men skulle han vara rättvis skulle han ju sänkt arrendet för dem, säger Nils-Åke Ohlsson, som driver jordbruket tillsammans med sin farbror Per-Axel.

Bönderna slår tillbaka och ska snart lämna in ett eget krav till arrendenämnden att arrendet i stället – ska sänkas.

– Lönsamheten är sämre och därför vill vi ha en sänkning. Vi har gjort stora investeringar i mark och byggnader, säger Nils-Åke Ohlsson.

Alla turer om arrendet för gården har fått de båda lantbrukarna att förlora ork och kraft.

– Jag orkar nog bara hålla på med det här i fem år till. Sen får det bli ett annat boende. Jag vill inte bo kvar här, säger Nils-Åke Ohlsson.

SVT Nyheter Blekinge har sökt greven som hälsar via en talesman att han inte har några kommentarer, utan att arrendenämnden får lösa frågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.