SVT Nyheter Blekinge har konfronterat den före detta evenemangschefen Michael Fransson med representationskvitton. Foto: SVT

Hundratals bjudluncher för skattepengar

Uppdaterad
Publicerad

Den tidigare evenemangschefen Michael Fransson i Karlskrona lät under flera år skattebetalarna stå för mat och konserter till sig själv, arbetskamrater och affärspartners – och bröt vid upprepade tillfällen mot det interna regelverket.

SVT Nyheter Blekinges granskning visar bland annat att Fransson från 2014 och fram till april i år bjudit på mat eller dryck vid 179 tillfällen. Han har ätit råbiff på lyxhotell, haft grillfest med affärskontakter i sin egen trädgård och köpt massage på Polenfärjan – allt med bolagets kreditkort.

– Man ska inte representera över de beloppspolicys vi har. Har man gjort det så är det fel. Jag kommer själv från det privata näringslivet, och inte ens där har jag sett något liknande, säger kommundirektör Carl-Martin Lanér.

Karlskrona och kortköpen

Granskningen av det kreditkort som funnits knutet till Franssons tidigare tjänst som evenemangschef i det kommunala bolaget Utveckling i Karlskrona AB visar att det under den aktuella perioden dragits närmare en kvarts miljon kronor från kortet.

Stort antal Scandic-luncher

I huvudsak handlar det om luncher där evenemangschefen ätit tillsammans med egna medarbetare, eller med personal från samarbetspartnern Paraply Produktion – middagar och luncher som konsekvent redovisats som intern representation.

– Jag har fokuserat på att stärka varumärket Karlskrona och skapa upplevelser. Som jag ser det har det definitivt inte varit orimligt mycket för någon som jobbar med utveckling, säger Michael Fransson.

– Jag kan och hade gladeligen betalat själv, om det hade varit så det skulle gå till. Jag har själv inte koll på vad kommunen har för policy, säger Robin Åkerman, vd på Paraply Produktion, som vid 25 tillfällen bjudits på lunch under den granskade perioden.

Majoriteten av bjudningarna, 95 stycken, har förlagts till Scandic i Karlskrona och vid upprepade tillfällen har Michael Fransson brutit mot kommunens interna riktlinjer för representation.

I dag finns ett fåtal liknande kreditkort i kommunen – samtliga knutna till vd-tjänsterna i respektive bolag. I Utveckling i Karlskrona är det i stället evenemangschefen som nyttjat kortet.

– Det har hängt med i många år och eftersom jag reser en del i tjänsten vill jag undvika privata utlägg som redovisas i efterhand, säger Michael Fransson.

Tvingades bort förra veckan

Den senaste tiden har Franssons framtida roll i bolaget diskuterats och i förra veckan träffades en ”ömsesidig överenskommelse” som innebär att den tidigare evenemangschefen – mot en ersättning på upp till tolv månadslöner – lämnar kommunen. När beslutet fattades var kommundirektör Carl-Martin Lanér redan på det klara med att SVT arbetade med en granskning av Franssons korthantering.

– Vid två tillfällen lyfte jag därför frågan med Michael om det fanns någonting kring det här kortet som stack ut och som jag borde känna till. Men jag fick besked att det inte fanns något sådant, säger Carl-Martin Lanér.

Vad tänker du om det svaret?

– Att det kanske inte var helt korrekt.

Regelmässiga brott mot reglerna

Utveckling i Karlskrona omfattas av samma representationsregler och policys för gåvor som övriga delar av kommunen.

Det är alltså i sin ordning att Utveckling i Karlskrona emellanåt bjuder affärspartners och gäster på mat. Men reglerna är tydliga: bjudningarna kan bara ske om det finns en direkt koppling till bolagets verksamhet och det ska ske med måtta och rimlighet. Maxbeloppet för en middag, vid särskilda tillfällen, är 330 kronor exklusive moms per person. Frågorna är känsliga och så viktiga att ett enskilt avsteg från beloppsgränsen fick behandlas av kommunfullmäktige inför en näringslivsträff i maj i år.

Granskningen visar att Michael Fransson regelmässigt brutit mot reglerna – både när det gäller beloppsgränser och val av måltidsgäster.

Bland annat slår regelverket fast den som ska representera bör vara ”särskilt försiktig mot en och samma person eller grupp av personer”.

– Det kände jag faktiskt inte till, säger Michael Fransson.

VD:n har glömt fakturorna

Det är Thomas Peters, som hastigt lämnade sitt vd-uppdrag i april i år, som attesterat fakturorna. En del av dem säger han sig i dag inte känna till.

– Det har varit en löpande hantering. Som jag ser det har det handlat om utgifter som vi måste betala, säger han.

Enligt Thomas Peters var den tidigare kollegans vidlyftiga representation uppe till diskussion vid flera tillfällen.

– Min uppfattning är och var att det inte skulle finnas något kort i bolaget. Det har blivit för mycket ätande, så är det.

Vilket ansvar har du?

– Jag kunde ha varit både noggrannare och hårdare, säger Thomas Peters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Karlskrona och kortköpen

Mer i ämnet