Avtalen med Västersjön Integration AB tecknades i slutet av förra året, när flyktingströmmarna till Sverige var som störst. De är skrivna över 18 månader till en kostnad av 1800-1900 kronor per barn och dygn. Det får entreprenören Bert Karlsson att rasa.
– Jag har sett mycket, men det här exemplet är något av det värsta jag har sett. För ett avtal med över 80 platser skulle man ta 700-800 kronor, kanske 1000 beroende på personaltätheten. Men IVO har ju inte ens inspekterat det. Det här är ju otroligt dåligt skött, säger han.
Bert Karlsson äger och driver företaget Jokarjo, som har asyl- och HVB-boenden runt om i Sverige. Han var själv intresserad av att starta verksamhet i Fur och känner till området väl.
– Det är ett område som ligger långt från de rekommendationer man har från IVO. Det är viktigt att de kommer in i samhället och inte förvaras ute på landsbygden nånstans. Det strider mot allt det här, säger Bert Karlsson.
Konkurrensverket utreder liknande fall
Avtalen slöts, enligt socialchefen Anette Gladher, när de kommunala boendena var fyllda och det inte längre fanns några andra alternativ för att erbjuda barnen tak över huvudet. Men att de tecknades över 18 månader är något som Konkurrensverket reagerar på.
– Det rådde synnerliga skäl under hösten, men det vi tittar på när det gäller sådana här avtal är över hur lång tid de är skrivna. Det ska vara tillräckligt lång tid för att man ska hinna göra en regelrätt upphandling. Arton månader kan vara tillräckligt, men det kan också mycket väl vara för lång tid, säger Ewa Wennberg, avdelningschef på Konkurrensverket.
Konkurrensverket tittar just nu på två andra liknande avtal mellan kommuner och HVB-företag.
– När vi får reda på sådana här ärenden gör vi alltid en initial prioritering. Det här fallet låter ju intressant, men det är svårt att uttala sig om utan alla fakta på bordet. Men nu känner vi ju till det, om jag säger så, säger Ewa Wennberg.