Foto: Ola Torkelsson / TT

Kustbevakningen avslutar operation Marco Polo: ”Största i modern tid”

Uppdaterad
Publicerad

Efter nästan tre veckors arbete avslutar nu Kustbevakningen sin operation kring grundstötta fartyget Marco Polo.

– Marco Polo är det största och mest komplicerade operation som vi haft i Kustbevakningen i modern tid, berättar Kalle Isaksson, räddningsledare.

Strax innan klockan 09 på fredagsmorgonen kunde svensk personal lämna över till polska myndigheter i samband med att Marco Polo bogserades ur svensk ekonomisk zon i Östersjön.

I samband med överlämnad färja avslutar nu Kustbevakningen sin operation. Räddningsledare Kalle Isaksson var med från start, som menar att de fick ett dåligt utgångsläge.

Fartyg på grund utanför Hörvik

– Hon släppte ut så mycket olja vid den första grundstötningen, fyra sjömil från platsen där hon sedan ställde sig på grund, säger han i ett pressmeddelande.

”Många erfarenheter”

Kustbevakningen fortsätter att ha personal samt strandbekämpare i drabbade områden. Materiel, redskap och båtar behöver fortsatt saneras.

– Vi kommer också fortsätta med en stödoperation till räddningstjänsten i västra Blekinge som innebär att vi tar upp olja vid strandkanten och på stränder, fortsätter Isaksson.

Nu ska insatserna utredas både internt på Kustbevakningen och av Statens haverikommission.

– Vi har många erfarenheter som vi tar med oss i vårt fortsatta arbete, säger Kalle Isaksson.

Fartyget väntas nå Gdansk tidigt lördag morgon. Uppskattningsvis finns ännu tio ton olja kvar som ännu inte hittats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fartyg på grund utanför Hörvik

Mer i ämnet