Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör reporter Jerker Hagman berätta det senaste om Marco Polo. Foto: Jerker Hagman

Länsstyrelsen åtalsanmäler TT-Line – här lämnar Marco Polo Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Efter färjeolyckan och det efterföljande oljeutsläppet i Pukaviksbukten har nu länsstyrelsen i Blekinge lämnat in en åtalsanmälan mot rederiet TT-Line för miljöbrott.

I en vecka har Marco Polo legat förtöjd i Stillerydshamnen i Karlshamn, där den har tömts på resterande bränsle och last.

Under torsdagseftermiddagen bogserades Marco Polo ut från Stillerydshamnen i Karlshamn för att lämna Sverige och bärgas till Polen. Färjan väntas anlända lördag morgon.

Fartyg på grund utanför Hörvik

Bogseringen kommer att följas av Kustbevakningen ända tills färjan lämnar den svenska ekonomiska zonen, för att undvika ytterligare oljespill.

”Vår skyldighet att anmäla”

Nu lämnar länsstyrelsen Blekinge in en åtalsanmälan till polisen riktad mot rederiet TT-Line.

Som länsstyrelse är det vår skyldighet att anmäla miljöbrott enligt Miljöbalken. Oljeutsläppet innebär stor skada för djur, natur och miljö i Blekinges känsliga naturreservat och sköra strandskyddsområden och vi vill därför att frågan prövas juridiskt, säger Margaretha Lewenhagen, chefsjurist på länsstyrelsen.

Händelsen utreds redan av Kustbevakningen och åklagare som misstänkt miljöbrott.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här kan du höra mer om grundstötningen. Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fartyg på grund utanför Hörvik

Mer i ämnet