Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Förskräckligt, ofattbart och skandal”, säger Bodil Frigren Ericsson (L) om pirenbyggets ekonomi. Foto: SVT

Miljonsmällen för Östra Piren i Karlshamn upprör oppositionen: ”Det är skandal”

Publicerad

Förskräckligt, skandal och ofattbart. Att nya pengar skjuts till i bygget av Östra Piren väcker starka reaktioner hos oppositionen.

– Som skattebetalare tycker nog de flesta att det inte är meningen att våra pengar ska gå till att bygga kommersiella lokaler med stor förlust, säger Bodil Frigren Ericsson (L).

Meningen från början var att Karlshamns kommun skulle låna till Östra Pirens etapp 5, fastigheten Emigranten, och sedan betala av räntor och amorteringar med hjälp av hyresintäkter. Men så har det inte blivit.

Bygget, som när det är färdigt ska rymma bio, konsertsal, restaurang och kontor, har blivit försenat, mer än dubbelt så dyrt som beräknat och fastighetsvärdet har sjunkit till mindre än hälften av byggkostnaden.

Östra Piren i Karlshamn

Det innebär att kommunen i omgångar har fått skjuta till skattepengar till sitt bolag Karlshamnsfastigheter för att täcka underskotten.

Drygt en kvarts miljard

Med det kommande tillskottet, som ska beslutas i kommunfullmäktige, har sammanlagt cirka en kvarts miljard kronor i skattepengar gått till nybygget på Östra Piren.

– Det är förskräckligt. Det skulle aldrig gå en enda skattekrona till det här nybygget hette det en gång i tiden, säger Bodil Frigren Ericsson (L).

Östra piren i siffror

Det kommunala bolaget Karlshamnsfastigheter äger Östra Piren och byggnaderna som rymmer Netport Science Park, olika företag, restauranger och Blekinge tekniska högskola, samt nybygget av Östra Pirens etapp 5, fastigheten Emigranten.

En ny värdering i slutet av förra året visar att fastigheterna sjunker i värde. Det kräver i sin tur ett aktieägartillskott från Karlshamns kommun.

Störst värdeminskning har nybyggda etapp 5, som sjunkit från tidigare 385 miljoner kronor till 297 miljoner kronor, alltså ett tapp på 88 miljoner kronor. Värderingen visar också att den nya byggnaden är värd mindre än hälften av byggkostnaden på 612 miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Östra Piren i Karlshamn

Mer i ämnet