Vraket från skeppet Gribshunden som sjönk utanför Stora Ekö i Ronneby år 1495. Foto: Johan Rönnby

Professor anmäls för forskningsfusk – anklagas för plagiat om Gribshunden

Uppdaterad
Publicerad

En professor vid Södertörns högskola anklagas för att ha plagierat och förfalskat olika skrifter om vraket av det danska 1400-talsskeppet Gribshunden utanför Blekinge.

Nu går anmälningen av professorn vidare till Nämnden för prövning av oredlighet i forskning (NPOF).

De anmälda publiceringarna gäller flera böcker och en vetenskaplig artikel om vraket samt uppgifter i en ansökan och en rapport till länsstyrelsen i Blekinge i fjol.

Anklagelserna kommer från en forskare vid Lunds universitet som hamnat i bråk med professorn om hanteringen av vraket.

Professorn som anmäls har tidigare ingått i en forskningsgrupp som Blekinge museum har samarbetat med under flera år vid dykningarna efter Gribshunden.

Startar egen utredning

År 2021 avslutade museet samarbetet med professorn efter en konflikt mellan de två forskningsgrupperna.

Anmälan som kom in till Södertörns högskola skickas nu vidare till NPOF. Lärosätet skriver att de har gjort en inledande bedömning av misstankarna och i misstankar om avvikelse från god forskningssed startar högskolan en egen utredning efter överlämnandet.

KLIPP: Efter dykningarna: Här är de nya fynden vid Gribshunden

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad var det då forskarna hittade på botten? Spela klippet för att höra doktoranden Rolf Warming berätta. Foto: Florian Huber, Rodrigo-Pacheco Ruiz

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.