Foto: TT

Stödet till brottsoffer minskar kraftigt i Blekinge

Uppdaterad
Publicerad

Polisen hjälper allt färre brottsutsatta med kontakter till Brottsofferjouren. I Blekinge har antalet drabbade som fått hjälp minskat med 55 procent på två år.

Den som har blivit utsatt för ett brott kan behöva både tips och stöd och därför finns Brottsofferjourerna på orter i hela Sverige. Det är personer som ställer upp ideellt, för att stötta och hjälpa personer som har blivit utsatta för brott.

Men de senaste åren har antalet personer som får hjälp av brottsofferjourerna minskat kraftigt. 

SVT Nyheter granskar vardagsbrotten

– Det här innebär att många brottsoffer som skulle kunna få stöd inte har fått det, säger Sven-Erik Alhem, ordförande i Brottsofferjouren Sverige. Sedan den 1 januari 2015 har polisen förmedlat betydligt färre ärenden till brottsofferjourerna.

En minskning med 39 procent, enligt Brottsofferjouren Sveriges egen statistik. Minskningen motsvarar 15 000 personer som har varit utsatta för brott, vittnen till brott eller anhöriga. I Blekinge har antalet brottsutsatta som fått hjälp på två år minskat med 55 procent – från 971 ärenden 2014 till 438 ärenden 2016.

Polisen ska informera

– Det är en märkbar skillnad och naturligtvis jättetråkigt, säger Doris Gustafsson, ordförande i Brottsofferjouren i Blekinge. Problemet är att den ruta som ska påminna om vår hjälp numera saknas i polisens digitala system. Därför är det tyvärr väldigt många i vårt län som skulle behöva hjälp som nu blir utan.

Doris Gustafsson, ordförande i Brottsofferjouren i Blekinge

– En del, men långt ifrån alla, söker själva kontakt med vår organisation. Polisen är redan i dag skyldig att informera om att man kan få stöd hos brottsofferjouren. Det ska de göra direkt när någon anmäler ett brott.

Enligt Sven-Erik Alhem tycker polisledningen att det här viktigt, men att det verkar ta stopp ute i organisationen. 

– Men brottsofferjourerna kan ju också fungera som en avlastning för polisen, genom att vi kan informera och stötta brottsoffer, påpekar Sven-Erik Alhem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar vardagsbrotten

Mer i ämnet