När den första utredningen av fastighetens skick genomfördes 2014 konstaterades bland annat stora fuktbekymmer i grund och källare. Det visade sig också att det växte mögel i det gamla byggspill som slängts och lämnats kvar i torpargrunden, spill och rester som härrör från gamla renoveringar.
I de uppföljningar som gjorts av renoveringsinsatserna konstateras att grunden rensades på byggspill ganska omgående efter att rapporten presenterades i början av 2015. Att det växer mögel i byggrester och byggspill av exempelvis trä, som lämnats och slängts i torpargrunder, är inget ovanligt problem.
– Den mikrobiella påväxt som påträffats i källaren visar att mögel vuxit i källaren och att mögel- och/eller svampsporer sedan spridits i inomhusluften, säger Folkhälsomyndighetens expert Fredrik Haux till SVT Nyheter Blekinge.
Mycket spill kvar
Men nu visar det sig att upprensningen av och saneringen av spillet i källaren inte var fullständig.
I samband med en ny genomgång av fastigheten under hösten 2016 skriver firman som gjort den undersökningen att ”Mycket byggspill (trämaterial) finns på grundbottenytan”.
– Det handlar alltså inte om att det byggspill som uppmärksammades 2014 ligger kvar. Det spill som jag hittade ligger på sådana ställen i grunden där det het enkelt inte går att komma åt det eftersom det är så lågt i krypgrunden, säger personen bakom utredningen.
Undertryck
Karlskrona kommun försöker nu lösa bekymret genom att skapa ett undertryck i de aktuella utrymmena för att slippa att möglet sprids via luft till resten av förskolan.
– Uppenbarligen är det svårt eller omöjligt att kunna ta bort det, men vi har installerat mätutrustning och har det här undertrycket, vi skapar en ventilation och mäter. Vi kan konstatera att de värden som finns och som visar på fukt och mögel ligger under de gränsvärden som finns, säger Per Jonsson, chef för kommunens drift- och serviceförvaltning.