Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kostchefen Jörgen Folkesson säger att matpriser har ändrats mycket de senaste två åren. Foto: Philip Nilsson/SVT

Varierande priser på råvaror pressar skolköken i Karlskrona

Publicerad

Skiftande matpriser leder till att skolmatsmenyerna ändras betydligt oftare. Detta gör jobbet med att tänka ut vilken mat som ska serveras i skolor allt mer påfrestande.

Att ändra skolmatsmenyer oftare jämfört med tidigare år har, enligt kostchefen Jörgen Folkesson i Karlskrona, gjort att hans jobb blivit stressigare.

– Lite mer arbetsbörda blir det såklart.

Pris på matprodukter som går upp och ner är orsaken till att skolmatsmenyn numera måste uppdateras flera gånger per år.

– Nötkött har ökat i pris, mjölk drog iväg ett tag innan det blev billigare igen och så vidare.

I klippet berättar Jörgen Folkesson om vilka råvaror som kan springa iväg i pris och hur de får anpassa maten.

Billigare råvaror

Detta leder till att man serverar nya måltider med billigare råvaror så att pengarna som finns avsatta för matinköpen räcker.

– Om vi tidigare serverade kalops på nötkött kanske den blir ersatt av en fläsk eller kycklinggryta.

Enligt Jörgen Folkesson tror han inte att det har så stor påverkan på skolornas elever.

– Det finns möjligtvis någon rätt de saknar som inte längre finns kvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.