Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Visselblåsargruppen anlitade en extern juristfirma för att granska ärendet. Foto: SVT/Cajsa Bengtsson

Visselblås: Sex i stadshuset och trakasserier – inga åtgärder från Ronneby kommun

Uppdaterad
Publicerad

Politiker som har sex på stadshuset, varav en flera gånger sexuellt trakasserat en tjänsteperson. Så lyder en visselblåsning som i höstas inkom till Ronneby kommun. Men åtgärderna – efter kostsam rådgivning av extern jurist – blev inga alls.

Sedan Ronneby kommun införde en ny rutin för sin visselblåsarfunktion i juni 2022 har fyra visselblåsningar inkommit.

Tre har, av kommunens särskilda visselblåsargrupp, inte identifierats som hanterbara anmälningar i visselblåsarlagens mening.

Men ett ärende som inkom i höstas har utretts. Det handlar om två politiker som enligt visselblåsaren ”har en sexuell relation med varandra som sker på stadshuset”.

En av dessa politiker ska enligt larmet också vid upprepade tillfällen kommenterat en tjänstepersons kropp och gjort anspelningar på sex. Den anställde ska ha upplevt obehag och känt sig tvungen att slingra sig ur situationer för att undvika politikern.

Visselblåsaren skriver i rapporten att denne ångrar att den avrått sin kollega från att anmäla – men att det berott på rädsla.

”Jag var rädd att hon skulle råka illa ut om den förtroendevalda fick reda på att hon gjort en anmälning mot honom”, står det i ärendet.

Juristfirma anlitades

Kommunens visselblåsargrupp, som hanterar inkommande ärenden, anlitade en extern juristfirma för rådgivning kring hur ärendet skulle hanteras.

Ett förslag av kommundirektör Carl-Martin Lanér.

– De kom till mig och tyckte det var jättesvårt för det är ju en speciell händelse.

Bara en av punkterna i ärendet ansågs som visselblåsning i lagens mening. Och rekommendationen från juristfirman var, för en kostnad på nästan 10 000 kronor, att inte vidta några åtgärder – eller prata med den utpekade politikern.

– Skulle frågan lyftas finns en risk för att hen kan identifiera den som visselblåst, säger kanslichef Anna-Karin Sonesson, som ingår i visselblåsargruppen.

Inte utretts vidare

Visselblåsaren var i det här fallet anonym, därav svårare att utreda vidare. Så pass svårt att ingenting gjordes. Angående punkten om politikersex i stadshuset gjordes följande bedömning:

– Hur en förtroendevald beter sig i övrigt är inte ett arbetsrelaterat sammanhang, säger Sonesson.

Hör henne berätta i klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.