Förra sommaren planterad man in flytande öar och placerade kornhalm in i sjön för att få bukt med problemet med algerna. Man sa då att det kunde ta några år innan man kunde få se något resultat, men redan i år syns en klar förbättring.
– Från 0,7 meters siktljus i fjol har det ökat till 2,8 meter i år, så det är en stor förbättring. Nu har vi fint vatten, säger vattenvårdsexpert Böril Jonsson.
Miljövänlig och inte dyr
Johan Backlin, även han vattenvårdsexpert, ligger bakom projektet. Det var han som presenterade metoden som har engelskt ursprung för Hedemora kommun. Kommunen tyckte att metoden var intressant då den är både miljövänligt och inte allt för kostsam.
Det hela går ut på att fylla säckar med kornhalm som placeras ut i vattenytan, när halmen ruttnat så bildas organismer som äter upp algerna. Dessutom har små öar med vattenväxter planterats in.
Mycket lyckat resultat
Och så här långt visar sig metoden ett mycket lyckad resultat. Men nu vill man utveckla ytterligare för att vattenmiljön ska bli ännu bättre.
– Vi ska stoppa inflödet i inloppet av de näringsämnen som kommer till våren, genom att bygga en våtmark där. Vi kommer också att behålla de här säckarna nåt år till , samt öarna, de ska få bli kvar längre, säger Johan Backlin.
– Vi är mycket positivt överraskade säger Hedemoras kommunalråd Kristina Lundgren som var en av de som var med och fattade beslutet om åtgärden i Hönsan förra våren.