Efter flyktingvågen – tandvården går på knäna

Uppdaterad
Publicerad

Höstens flyktingvåg kommer att få påverkan på landstingets ekonomi. Kostnaderna väntas öka med hela 24 miljoner per år – bara för barntandvården.

OBS! Det här är en artikel från 2016 som nu har fått spridning igen.

Det är Folktandvården som har ansvar för barntandvården, och i exempelvis Hedemora finns det 500 asylsökande barn.

Enligt prognoser kommer kostnaderna att öka med 24 miljoner per år i Dalarna.

– Våra pengar räcker inte på långa vägar för att klara av detta. Det är en dialog vi måste föra med politikerna i landstinget hur vi ska ha det i framtiden, säger Karin Gunnars Hellgren, tandvårdschef Dalarna.

Svårt att rekrytera tandläkare

Folktandvården har svårt att hitta tandläkare. Det ställer till stora problem.

– När vi haft svårt att rekrytera tandläkare genom flera år tillbaka och många asylsökande som vistas i kommunen blir det en svår situation för kliniken, säger Martina Nissas, verksamhetschef Folktandvården Hedemora.

Landstingsrådet Ingalill Persson (S) kommenterar situationen och hon säger också att länet skulle ha svårt att klara ny flyktingvåg.

Fakta: Rätten till vård

När du ansöker om asyl i Sverige har du rätt till akut sjuk- och tandvård samt vård som inte kan vänta. Det är landstinget som beslutar om den vård du kan få.

Du har också rätt till förlossningsvård, vård vid abort, preventivmedelsrådgivning, mödrahälsovård samt vård enligt smittskyddslagen.  

Asylsökande barn och ungdomar under 18 år har rätt till samma kostnadsfria sjukvård och tandvård som andra barn som bor i Sverige.

Källa: Migrationsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.