Därför köper Falu kommun ut toppchefen

Uppdaterad
Publicerad

En revision beställdes av den politiska ledningen. Rapporten kom för två dagar sedan– och då valde kommuledningen att köpa ut toppchefen.

Det är revisionsbyrån KPMG som gjort revisionen, som beställts av den politiska ledningen i Falu kommun.

Byrån fick uppdraget efter att den nu aktuella toppchefen varit ansvarig för två större byggen i Falun, äldreboendet Hälsingebacken och förskolan Slättaskogen.

I samband med byggena uppstod problem med administrationen och kostnader skenade.

Revisionsbyråns granskning av händelser i de olika projekten inleddes i november förra året. I tisdags, den 10 maj, kom rapporten.

Läs även: Falu kommun köper ut chef för 1,5 miljoner

Visar stora brister

Bland annat visar rapporten att ett stort antal leverantörer anlitats och att antalet konsulter och kostnader för sådana har varit höga. Enligt rapporten saknas det också underlag för om och hur konsulter upphandlats.

I rapporten pekar man också på att det inte säkerställts att regler för upphandlingar och inköp följts.

Inte läst rapporten

Susanne Norberg (S), kommunalråd i Falun, säger att hon inte hunnit läsa rapporten. Men hon uppger att kommunledningen ska ha informerats om innehållet i den innan den släpptes.

Det är också rapporten, enligt Norberg, som ligger till grund för beslutet att köpa ut toppchefen.

– Det är flera delar i det här som har gjort att vi sett ett mönster och väljer att avsluta den här anställningen, säger hon.

Chefen tillbakavisar kritiken

Den utköpta chefens advokat skriver i ett mejl till SVT Nyheter Dalarna att hans klient inte känner till att kommunen skulle sakna de underlag som påstås.

I rapporten understryks också att det är bra om det finns tydlighet i en kommun kring hur den här typen av rapportering ska ske.

– Det är klart att vi måste ta till oss av resultatet och titta på vad vi behöver vidta för åtgärder i nästa steg, säger Susanne Norberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.