• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Det sker mitt framför oss

Uppdaterad
Publicerad

Sofie Lind

Reporter SVT Nyheter Dalarna

Den kvällen när jag går fram igenom publiken på spelningen, så tar en kille lite lätt i mitt hår när jag ställer mig för att plåta. Det är några hundra personer som står framför scenen och trängs på en liten yta. Killen fnissar när jag vänder mig om och markerar att det inte är okej, och sen fortsätter jag att ta bilder.

Alltihop ser lite ut som ett övervakat skoldisco. Ordningsvakterna står som övervakande föräldrar lite längre bak medan klumpen av människor hoppar i takt. De flesta ser ut att ha kul. Jag plåtar vidare.

Allt hände framför oss

Sen läser jag att en tjej anmält en våldtäkt just där och då; kanske i samma ögonblick som jag snäser av en ung kille som tycker det är okej att ta mig i håret, så blir en annan tjejs värld förstörd.

Och allt hände precis framför oss. Inte i en mörk gränd, inte på en obevakad och folktom plats. Bara sådär.

Det är viktigt att förtydliga att de här ofredande och övergreppen sker överallt.

Vi på SVT Nyheter Dalarna uppmärksammat problematiken flera gånger. Dels för knappt ett år sen i och med reportageserien #rörinteminkropp, där kvinnor blir ofredade när de går ut på krogen och även i höstas, när vi uppmärksammade oönskade dickpicks. Och varje gång träder samma bild fram:

Människor som tar sig rätten att kränka en annan människa, helt öppet. Och ibland, helt utan konsekvenser.

Fick pudla efter uttalande

Det handlar inte om en viss typ av människor heller och sexualbrott på dessa arrangemang är inte ett ”ungdomsproblem”.

Dansbandsveckans pressansvarige Lars Bälter sa till SVT Nyheter Dalarna i somras att ofredande inte varit några problem på evenemanget tidigare, då det inte var den”sortens publik”.

– Vi har aldrig haft det problemen, vi har inte egentligen den publiken. Vi har en danspublik som är van att träffas och umgås i sociala former. Det är ju pardans. Det här är ingenting som vi egentligen aldrig har upplevt att vi haft några problem med det och det tror jag inte vi kommer få i år heller – för vi har inte den publiken.

Och då en anmälan om en våldtäkt gjordes på evenemanget, så menade Bälter först att arrangörerna inte kunde styra det som hände utanför evenemanget.

Dagen efter kom det fram att våldtäkten (som senare kodades om till ett sexuellt ofredande) – där en man fört sin fingrar i en 18-årig kvinnas underliv – faktiskt inträffade på en dansbana inne på Orrskogen.

Finns ingen ”rätt” miljö för brott

Då är frågan. Vem är den ”rätta publiken” och ”rätta miljön” där sexualbrott begås?

På Dansbandsveckan anmäldes två våldtäkter och sex stycken sexuella ofredande, trots att arrangören gått ut med nolltolerans mot detta.

På Peace & Love-festivalen, som aktivt gick ut med att de försökt bygga bort dolda utrymmen under sommarens festival, anmäldes två sexuella ofredanden och även den anmälda våldtäkten framför Tropico-scenen på festivalen där jag råkade befinna mig.

Svaret bottnar någonstans i att det inte finns någon rätt eller fel miljö. Det finns ingenstans där det är okej för någon att begå en våldtäkt genom att föra in sina fingrar i någons underliv eller ett sexuellt ofredanden genom hålla dem om brösten eller ta på dem på ett sätt som är kränkade. Oavsett könstillhörighet.

Och trots det så pågår dessa brott – dessa kränkningar – överallt. I publiken. På krogen. I våra mobiler.

En persons värld förstörs på samma plats där de flesta är helt omedvetna om att det ens hände.

Inte ens jag.

Och jag var ändå där.

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.