Falu kommun köper ut chef för 1,5 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Chefen har varit oense med arbetsgivaren om hur verksamheten på kommunen ska bedrivas. Sista utvägen för kommunen är att köpa ut chefen.

Uppgörelsen innebär att arbetsgivaren betalar chefen 22 månadslöner, motsvarande cirka 1,5 miljoner kronor. Den stora summan hänger ihop med att chefen hade ett chefsförordnande med lång tid kvar.

– Hur konstigt det än kan låta är ett utköp ibland den minst dåliga lösningen. Men självklart förstår jag att det sticker folk i ögonen, säger Susanne Norberg (S), ordförande i förhandlingsutskottet.

Inte första gången

– Vi har haft för många fall av den här typen i Falu kommun de senaste åren, även om varje fall i sig är unikt. Vi ska som arbetsgivare inte behöva hamna i situationer där den enda vägen är ett utköp och därför har vi bland annat förändrat formerna för hur vi skriver chefsavtal, säger Susanne Norberg i ett pressmedelande.  

Chefernas avtal

 I Falu kommun finns över 200 chefer, varav ett tiotal förvaltningschefer. Chefernas villkor ser lite olika ut, beroende på när deras avtal skrevs.

·        Chefer (med vissa undantag, se nedan) som anställs idag får generellt inte något chefsförordnande kopplat till sin tillsvidareanställning.

·        Kommunstyrelsen fattar beslut om förvaltningschefernas förordnanden.

·        De förvaltningschefer som anställs idag har en tillsvidareanställning i botten och ett tidsbegränsat chefsförordnande som kan förlängas eller avslutas när det löpt ut.

·        Förvaltningschefer, ekonomichef, HR-chef och kommunikationschef har en ömsesidig uppsägningstid på sex månader. Om arbetsgivaren väljer att säga upp chefen får hon eller han ett avgångsvederlag motsvarande sex månadslöner.

Källa: Falu kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.