Kommunikationschef Niklas Lind, ledningsförvaltningens chef Inger Klangebo och personalchef Richard Mårtensson har sagt upp sig från sina tjänster. Foto: Falu kommun

Chefer på Falu kommun säger upp sig

Uppdaterad
Publicerad

Tre av Falu kommuns högsta chefer har valt att säga upp sig från sina tjänster. Samtliga ska bli egna företagare. En av cheferna nominerades nyligen till ett pris och en annan har varit inblandad i en uppmärksammad konflikt.

Ledningsförvaltningens chef Inger Klangebo, kommunikationschef Niklas Lind och personalchef Richard Mårtensson har valt att säga upp sig från sina tjänster vid Falu kommun. Samtliga blir egna företagare, skriver Falu kommun på sin hemsida.

– Bakgrunden till beslutet är ju ingen hemlighet, jag har haft en jättejobbig vår och sommar och tappat den glädje och energi som gör mig till den jag är. Samtidigt har jag länge haft en dröm om att jobba som konsult, säger Inger Klangebo till SVT Dalarna.

Inblandad i konflikt

Inger Klangebo var tidigare i år inblandad i ett uppmärksammat bråk med oppositionsrådet i Falu kommun Mikael Rosén. Klangebo anmälde Rosén för kränkande särbehandling efter att Rosén bland annat kritiserat Klangebo under ett fullmäktigesammanträde.

Så sent som i går meddelade dock Falu kommun att parterna försonats. Men nu väljer Klangebo alltså ändå att lämna sin tjänst.

– Det har inget med Mikael att göra. Jag fattade beslutet att gå vidare som egen företagare för tre veckor sedan, säger Inger Klangebo. och fortsätter:

”Mitt sista karriärbyte”

– Jag är 58 år och ser det här som mitt sista karriärbyte. Jag har varit på Falu kommun i elva år, det är lång tid, säger Inger Klangebo.

Hon kommer nu att bli egen företagare tillsammans med personalchefen Richard Mårtensson, som lämnar sin tjänst efter sex år. Ytterligare en medarbetare från Falu kommun kommer att ingå i företaget.

– Jag har i många år funderat på att starta eget, men inte riktigt vågat ta steget, men jag känner väl att är det någon gång jag ska göra det så är det nu, med de här personerna, säger Richard Mårtensson.

Hoppas att cheferna kommer tillbaka

Även kommunikationschef Niklas Lind säger upp sig för att bli sin egen. Han kommer att samarbeta med Mårtenssons och Klangebos företag.

– Vi vill fortsätta att jobba med frågor om modern HR kombinerat med strategiskt kommunikationsarbete, skriver Niklas Lind på kommunens hemsida.

Kommunstyrelsens ordförande Susanne Norberg skriver att det kommer att bli svårt att ersätta cheferna.

– Det är med sorg som jag har tagit emot beskedet att tre av kommunens viktigaste chefer lämnar oss. Alla tre har inom sina professionsområden lyft ledningsförvaltningen och stödfunktionerna. I dagens arbetsliv går man emellan uppdrag och jag hoppas att både Inger, Richard och Niklas i framtiden väljer att återkomma till Falu kommun, skriver hon.

”Medveten om att det blir ett tapp”

Samtliga chefer har sex månaders uppsägningstid och kommer att fortsätta jobba för Falu kommun under den tiden.

– Jag är medveten om att det blir ett tapp och vi vill ju inte sätta kommunen i knipa, vi tycker att det är viktigt att göra ett bra avslut, säger Inger Klangebo.

Kan tänka sig återkomst

Att hon nu lämnar sitt arbete på kommunen betyder dock inte att hon inte kan tänka sig att komma tillbaka.

– I dagens arbetsmarknad är det inte ovanligt att man återrekryterar och det är inget jag stänger dörren för, säger Inger Klangebo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.