Enligt tingsrätten finns det mycket besvärande uppgifter mot 29-åringen men att det ändå inte går att utesluta att en annan person kan vara mördaren.
– Det mesta talar för att jag kommer att överklaga, säger åklagaren Gun-Britt Ström.
Åklagaren presenterade under rättegången en rad omständigheter som skulle bevisa att 29-åringen låg bakom mordet i Idre i mitten av maj. Och Mora tingsrätt menar också att det visserligen finns mycket som talar för att 29-åringen är mördaren.
”Måste vara helt klarlagt”
Men tingsrätten skriver också i den friande domen som kom på fredagen att det måste vara helt klarlagt – annars kan man inte döma någon för ett så allvarligt brott som mord. Tingsrätten utesluter helt enkelt inte att det kan finnas en annan mördare.
Mördades efter fest
Den 25-årige mannen mördades efter en fest i sitt eget hem. När festen var slut fanns endast 25-åringen och den åtalade 29-åringen kvar i huset. Åklagaren menade att 29-åringen mördat 25-åringen då och lade som bevis fram bland annat ett inspelat telefonsamtal strax innan dådet där 29-åringen hotade att döda 25-åringen. 29-åringen greps direkt på morgonen efter dådet i Idre och har varit häktad under hela utredningstiden misstänkt för mordet.
Den misstänkte har hela tiden nekat
Men 29-åringen nekar till att ha dödat 25-åringen och hävdar att det under natten kommit i en tredje okänd person i huset som istället kan vara gärningsman. Något som polis och åklagare avfärdat.
Nu menar Mora tingsrätt att det kunde gjorts mer för att undersöka att det inte sent på natten kom ytterligare någon okänd gäst till festen. Så som 29-åringen hävdar.
”Svårt att höra”
Tingsrätten menar också att det är svårt att höra vad som sägs i det inspelade dödshotet och att det inte finns några uppgifter om det då redan fanns en tredje person i huset. Det är också en brist att inte mordvapnet har påträffats, skriver Mora tingsrätt i sin dom.
– Jag har ju bara lite kort sett igenom domen men jag anser att tingsrätten inte har prövat bevisningen, säger åklagaren Gun-Britt Ström. Det är ett väldigt översiktligt resonemang och det mesta talar för att jag kommer att överklaga domen.
Släpptes från häktet
Tingsrätten beslutade överraskande redan efter att rättegången avslutades förra torsdagen, att mannen inte längre är misstänkt för mordet. Efter att ha suttit häktad i över sex månader släpptes då 29-åringen ur häktet.
Åklagaren krävde tidigare på dagen livstids fängelse men försvaret har hela tiden hävdat hans oskuld. Och att mannen släpptes ur häktet direkt tydde redan då på att 29-åringen helt skulle frias från mordet.
Lockade många åhörare
– Beslutet kom snabbare än jag trodde, sa då 29-åringens försvarare Catharina Wikner till SVT Dalarna.
När rättegången mot den 29-årige mannen avslutades lockade slutpläderingarna många åhörare. Tingsrätten tvingades öppna ytterligare en sal där intresserade som inte fick plats ändå kunde följa rättegången via länk.
Krävde livstid för mord
Åklagaren ville alltså att mannen ska dömas till livstids fängelse för mord. Alternativt 16 års fängelse.
Men försvaret ville att 29-åringen skulle frias. Försvararen Catharina Wikner menade redan då att polisen bättre borde ha utrett uppgifterna om attdet kommit in en annan gärningsman i huset.
”Finns ingen teknisk bevisning”
– Det finns ingen teknisk bevisning som binder min klient till brottet. Han kan redogöra för allt och försvara sig fullt ut anser jag, sa 29-åringens försvarsadvokat Catharina Wikner till SVT efter förhandlingarna.
Efter en kort överläggning beslutade så Mora tingsrätt överraskande att försätta 29-åringen på fri fot.
Bevisen räckte inte
Åklagare Gun-Britt Ström menade under rättegången att den åtalade 29-åringen besinningslöst dödade 25-åringen med en lampfot. Som bevis finns 29-åringens DNA under offrets naglar samt det inspelade telefonsamtalet där 29-åringen strax innan dådet hotar att döda 25-åringen. Men det räcker alltså inte som bevis enligt Mora tingsrätt.
Gun-Britt Ström menar att tingsrättens resonemang kring dödshotet är helt fel.
”Ville inte ta emot materialet”
– Det är ju klarlagt att (29-åringen) och (25-åringen) var ensamma när det spelades in. Om det var svårt att höra vad som sägs under uppspelningen i rättssalen så ville ju jag dessutom lämna in själva materialet kring telefonsamtalet i en skiva till tingsrätten så de kunde lyssna mer i lugn och ro, men de ville ju inte ta emot materialet, säger Gun-Britt Ström.
Om hon överklagar domen så utesluter hon inte att polisens förundersökning kan återupptas för att utreda ännu mer inför väntade förhandlingar i hovrätten.
När det gäller offrets DNA, som 29-åringen hade under sina naglar, så har 29-åringen hävdat att han har fått det när de båda varit i kontakt med varandra tidigare under kvällen.