Inget krav att erbjuda hjälp åt spelmissbrukare

Uppdaterad
Publicerad

Bor du i Säter så kan du få hjälp med ett spelmissbruk. Men bor du i till exempel Gagnef och Falun finns ingen hjälp att få.

I Socialtjänstlagen ställs idag inga krav på kommuner att erbjuda hjälp när det gäller spelmissbruk. Där finns endast krav när det gäller andra former av missbruk, som alkohol och substansmissbruk.

Olika i Dalarnas kommuner

– Vi har ett jätteuppdrag idag redan där vi knappt räcker till, och att då ta ett ansvar för ett område som det inte är sagt att vi ska göra, så gör vi inte det, säger Ylva Renström Förvaltningschef Socialförvaltningen Falun.

Dalarna – spelmissbruk

I Dalarna har dock några av kommunerna; Avesta, Rättvik, Smedjebacken, Säter och Älvdalen, ändå har valt att erbjuda någon form av hjälp, såsom samtal eller liknande, eller behandling om det efter utredning gör bedömningen att det är nödvändigt. Säter har valt att inte göra någon skillnad, oavsett vilket missbruk man har.

TV: Så här låter det när vi söker hjälp i Falun.

Kan komma en lagändring

I ett förslag som Folkhälsomyndigheten nu jobbar med på regeringens uppdrag så föreslås att socialnämndens ansvar ska utvidgas till att omfatta även missbruk av spel om pengar.

Landstingets ansvar

För att en person med spelproblem ska omfattas av landstingets ansvar så ska personen ha ett så långtgående bruk av spel att beroendet kan diagnostiseras som patologiskt spelande enligt DSM-5.

– Problemen ska med andra ord vara så allvarliga att det stör den vardagliga funktionsnivån, säger Maria Tjäder som är enhetschef på Landstingets psykiatrimottagning i Mora.

Vi på SVT Nyheter Dalarna har pratat med flera personer som varit eller är spelmissbrukare eller anhöriga till spelmissbrukare. Och den gemensamma nämnaren är svårigheten att få hjälp.

På Landstinget Dalarna efterlyser man tydligare direktiv uppifrån om vilket ansvar kommuner och landsting har. 

– Jag tycker att det är väldigt otydligt var ansvaret ligger egentligen, säger Maria Tjäder.

KONTAKT

Stödlinjen

Stödlinjen erbjuder anonym och kostnadsfri rådgivning över telefon, chatt, e-post och SMS.

Stödlinjen är gratis och är finansierad av regeringen. Hit kan du som spelar eller är anhörig höra av dig:

Telefon: 020 – 81 91 00

LÄNK: Här kan du testa dina spelvanor och få feedback direk!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – spelmissbruk

Mer i ämnet