Foto: SVT

Magdalena, 15: Får snoppbilder varje dag

Uppdaterad
Publicerad

Många får oönskade snoppbilder, så kallade dickpics, skickade till sig på sociala medier. Och det är så vanligt, att många tjejer bara rycker på axlarna åt det samtidigt som många vuxna inte ens vet att det pågår.

Sociala medier, alltså ställen där man pratar via nätet, är populärt. Där kan man skicka bilder och videos som man själv tagit till andra, men det är också här som många också får bilder på könsorgan skickat till sig, oönskat.

Videos på killar som runkar

Bilderna är framför allt bilder på killars snoppar. De har stånd, men det är också vanligt att de skickar videos när de runkar, berättar Magdalena Öst som är 15 år gammal.

Snoppbilder – ett ofredande

– Jag kan få det när som helst.  En gång satt jag i bilen på väg till skolan med pappa och hoppades att han inte såg. Det känns inte kul, vad tror pappa om mig då?

Första bilden när de var tretton år

Det är kvinnor i alla åldrar som får det här, utan att själva be om dem. Konstnären Stina Wollter är en av dem och även personer som SVT Nyheter Dalarna pratat med:

– Det händer en gång i månaden, minst, säger Moa Henriksson som är 15 år.

– Ja, minst, säger Emelie Karlsson, som också är 15 år.

De både fick sina första bilder när de var 13 år och har fått så många att de knappt reagerar längre när de får dem skickade till sig. Till exempel var de båda i skolan på en lektion när en bild på en killes snopp dök upp på skärmen.

– Typ, det blir bara pinsamt så man bara la undan telefonen, säger Moa.

– Och hoppas att ingen såg, berättar Emelie.

Skriv till oss: Vad har du för upplevelser av ”dickpics”?

”Kränkande”

Ingen av tjejerna som SVT Nyheter Dalarna pratat med har sagt att de tycker om att få en dicpick skickad till sig. Det är snarare tvärtom, menar Emelie Karlsson.

– Det är kränkande. Att de bara kan ta en bild och skicka och inte bry sig om vad vi tycker. Det är inte så trevligt att få bilder på ett könsorgan till sig.

Magdalena Öst instämmer också.

– Jag kan få det varje dag utan att ens ha frågat om det, säger Magdalena.

– Det är från killar både som jag känner och inte känner som skickar.

Har du pratat med någon vuxen om det här?

– Ja, jag har pratat med lärare och mina föräldrar. De blev chockade första gången jag berättade, de trodde  inte att det fanns i dagens samhälle. 

Tycker  du det är konstigt att de vuxna inte har fattat vad som pågår i mobiltelefonerna i dag?

– Jag vet inte. Vi gömmer det, men jag tror ändå att några förstår i och med att dagens samhälle är sexuellt så som det pratas och skrivs. Någon borde ju ha förstått. Men jag tror att större delen inte tror att det händer, för de är själva inte vana med det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Snoppbilder – ett ofredande

Mer i ämnet