I Tunturireviret i Orsa i Dalarna har landets kanske genetiskt mest värdefulla varg funnits. En varghane som förra vintern vandrade in från Ryssland och som hade kunnat betyda mycket när det gäller nya gener till Sveriges hårt inavlade vargstam.
Utgår från att den är död
Men nu hittas inga spår och på Länsstyrelsen i Dalarna utgår man från att Tunturivargen är död, kanske tjuvskjuten.
Tunturihanen var en av tre invandrarvargar som tog sig ner till Mellansverige förra vintern. Av dessa var Tunturihanen den enda som överlevde och som lyckades med valpningen. Så tre valpar har spårats i reviret som är beläget norr om Skattungbyn och sedan sträcker sig mot länsgränsen mot Hälsingland.
”Mycket olyckligt”
Spår efter hanen har inte setts sedan 3 november, konstaterar Svenska Rovdjursföreningen i en artikel på sin webbsida. Normalt lämnar en varghane inte sin tik och sina valpar, men nu finns bara tiken och tre valpar kvar, det har Länsstyrelsen konstaterat vid sina spårningar.
– Mycket olyckligt, säger Jonas Bergman, funktionssamordnare på Länsstyrelsen i Dalarna, som inte kan utesluta att den värdefulla varghanen fallit offer för tjuvjakt.
Extrabevakning i området
När invandrarhanen dök upp i reviret och slog sig samman med tiken som gick där bestämde myndigheterna att området skulle få extra bevakning.
Naturvårdsverket sköt till pengar för att Länsstyrelsen skulle kunna utöka närvaron i reviret av fast anställda och timanställda spårare. Men detta tycks alltså inte ha varit tillräckligt.
Förberedelse för tjuvjakt
Förra vintern hittades spår i reviret som tydde på att det då pågått förberedelse för tjuvjakt, där även snöskoter hade använts. Nu finns sannolikt endast finns två invandrarvargar kvar i landet, Galvenhanen i Hälsingland och Tivedstiken i Tornedalen.