Här hittar du samtliga artiklar om avtalsstriden
− BRF har uppmanat sina medlemmar till massuppsägningar för att sätta tryck på arbetsgivarna. Det är en otillåten stridsåtgärd när det finns ett gällande avtal. BRF bryter mot fredsplikten och det är SKL:s och Pactas skyldighet att vidta åtgärder, säger Niclas Lindahl, förhandlingschef på Sveriges Kommuner och Landsting i ett pressmeddelande från SKL.
BRF: Jobbar inte så
Magnus Sjöholm, ombudsman på BRF, säger att påståendet om massuppsägningar är ogrundat och att förbundet inte jobbar på det sättet.
– Vi hade ju bland annat ett stort möte i Borlänge där vi distriktsombudsmän hindrade brandmännen från att säga upp sig och istället möta arbetsgivaren i lokala förhandlingar, säger han.
”Går inte att backa”
SKL menar att förhandlingarna mellan parterna i samband med att det nya avtalet skrevs, gjorts på det sätt som avtalsförhandlingar ska göras på den svenska arbetsmarknaden.
− När ett avtal väl är undertecknat går det inte att backa. Parternas, SKL:s, Pactas och BRF:s, uppgift är att stå upp för det gemensamma avtalet, och att vårda och värna det tillsammans med sina respektive medlemmar, säger Niclas Lindahl i pressmeddelandet.
Yrkar på skadestånd
SKL yrkar tillsammans med Pacta nu på ett skadestånd på 500.000 kronor för brott mot fredsplikten.
– Det här löser ju inte den uppkomna situationen direkt men visst, dom försvarar väl sina färger. Är det deras inställning måste dom väl löpa linan ut, säger Magnus Sjöholm.
”Tycker det är komiskt”
Dan Vikström, deltidsbrandman i Säter, är en av de 13 brandmän som sagt upp sig där. Han har inte hört om stämningen när SVT Dalarna får tag på honom.
– Det var som fan, ja jag tycker det är komiskt, säger han.
Han håller inte med om att det skulle röra sig om massuppsägningar.
– Varje individ bestämmer över sig själv, det syns på vår station också där en del valt att inte säga upp sig. Hade det rört sig om organiserade massuppsägningar så hade ju alla skrivit under uppsägningen tillsammans, säger han.