Foto: montage

Stora delar av Sågmyra till salu

Uppdaterad
Publicerad

Yllefabriken, herrgården och flera andra byggnader ska säljas i Sågmyra. Och återigen är byns framtid oviss.

Det är inga små ytor som ägaren Stig Hedlund Fastigheter AB nu vill sälja i Sågmyra. 22.000 kvadratmeter lager- och butiksyta i den gamla yllefabriken, plus herrgården och dessutom 380.000 kvadratmeter tomtmark.

– Vi vill koncentrera vår verksamhet till Göteborg där det snart ska göra en stor investering i ett nybygge av 250 bostadslägenheter, säger vd:n Claes Salomonsson.

Dalarna – Sågmyra

– Men fram tills att vi har hittat en köpare tar vi ansvar för fastigheterna i Sågmyra, fortsätter han.

Lång historik

Tidstrands yllefabrik började byggas i slutet av 1800-talet och när verksamheten blomstrade som mest på 1940-talet, hade 800 personer sin arbetsplats här. Men när tekokrisen slog till vacklade också Tidstrands och 1976 las fabriken ner. Sedan stod den och förföll under många år innan Stig Hedlund Fastigheter köpte lokalerna för cirka 20 år sedan.

– Han har lagt ner åtskilliga miljoner här och det ska han ha tack för. Det såg bedrövligt ut när han tog över, säger Kurth Pettersson, boende i Sågmyra, som dock är bekymrad över vad som kommer att ske vid en försäljning.

Oviss framtid

Frågan är vad som nu händer med outletbutikerna i fabriken. När de öppnade blev Sågmyra plötsligt ett besöksmål för shoppingsugna. Kanske kan en ny fastighetsägare utveckla det ytterligare?

– Det är ju det vi hoppas, säger Helen Saras, butikschef för den skobutik som ligger i fabriken. Någon som vill satsa på att bygga ut ett riktigt affärscentrum här. Hon har jobbat i Sågmyra sedan Sågmyra Outlet startade 2008 och har sett besöksantalet minska på slutet.

– Det märks ju att Lager 157 har öppnat nya butiker i Gävle och Kupolen. 25 procent av våra kunder kommer från Gävle och det är väl så att en del av dom stannar i Valbo istället för att åka hit till Sågmyra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Sågmyra

Mer i ämnet