I februari lämnade tio av tolv deltidsbrandmän i Grängesberg in sina avskedsansökningar i protest mot det nya avtal, RiB17, som börjar gälla 1 maj i år. Deltidsbrandmännen anser att avtalet innebär försämringar, särskilt för de brandmän som bara kan arbeta på kvällar, nätter och helger.
– Vi vill att de river upp avtalet, gör om och gör rätt, sa Stefan Söderlund, en av deltidsbrandmännen, till SVT Nyheter Dalarna i februari.
Fåtal intresserade
Under lördagen höll stationen öppet för den som var nyfiken på vad yrket innebär. Förhoppningen var att hitta intresserade som skulle kunna fylla de tio lediga tjänster som nu finns. Men intresset var svalt.
– Det har inte varit någon större anstormning, det är någon som varit hit, och några som ringt och skickat mail, sade Peter Levin, tf räddningschef på Grängesbergs deltidsbrandkår efter att man varit på plats en timme.
Resten av dagen såg det ungefär likadant ut. Nu avvaktar man för att se hur man ska gå tillväga framöver med nya insatser.
Kunskapsförlust
Men att rekrytera tio nya deltidsbrandmän som dessutom ska utbildas i två veckor innan de kan börja jobba, och allt innan första maj, verkar bli svårt. Och även om nya brandmän anställs så står stationen inför en utmanande tid. Mycket kunskap och erfarenhet försvinner om de tio som sagt upp sig lämnar sina jobb.
– Det tar lång, lång tid att få tillbaka det, bara det här att se hur det brinner, när blir det farligt och så vidare, säger Peter Levin.
– Stämningen är ju lite orolig och man funderar ju hur det ska bli med allt, men gruppen i sig är stark och jag hoppas verkligen att vi kommer att fortsätta jobba tillsammans, säger Jenny Gustafsson, en av de två deltidsbrandmän som valt att inte säga upp sig.