Bor man här är man en fjärde klassens medborgare, bor man här är man helt iskall, säger han. Han ilsknade till över debatten och skrev ett inlägg på vår Facebooksida – vi for till Lökom och träffade honom inför debatten.
Ville hem till Ådalen
Mattias Rösberg i Lökom utbildad civilingenjör med jobb på Mondi Dynäs-fabriken i Väja, norr om Kramfors. Han och hans sambo ville till varje pris hem till Ådalen, och bägge fick faktiskt jobb – sambon som tandläkare i Sollefteå.
Ett välutbildat ungt par med två barn – som helst av allt vill leva och bo i Ådalen. Men, som 10 år efter hemkomsten nu börjar undra om det verkligen kommer att GÅ att bo kvar, att stanna i bygden.
Ett konstaterande som borde skicka kalla kårar längs ryggarna på kommunens politiker. Går det inte ens att behålla de som gör allt för att få stanna – och som har utbildning, jobb och barn, vilka ska man då hoppas på?
”Bor man här är man iskall”
Under en tid har SVT tittat närmare på frågan under temat ”Ett Sverige”
– ETT Sverige? Nej, knappast. Bor man här är man iskall. Jag känner mig ibland som en fjärde klassens medborgare, säger Mattias över en kopp kaffe i köket på den gamla gården där han bor med sin familj.
– Ta bara den här debatten om vikten av att mäta hastigheten på bredband – känns rätt märkligt här där vi inte har någon uppkoppling alls
– Här fungerar knappt mobiltelefonerna.
Så här skrev Mattias till oss:
”Ibland når man en punkt då det faktiskt rinner över. Nu har man dragit igång en debatt om mobil bredbandshastighet.
Känns som något som mer än lovligt är utfäst av Stockholm.
Förvisso har vi där vi bor ingen mobil bredbandshastighet att skryta över, men det beror troligtvis mest på att det inte går att varesig surfa eller ringa mobilt över huvud taget här. Då hör till saken att vi bor i Lökom. En by i Ångermanälvens älvdal lite närmare Sollefteå än Kramfors.
För mig är detta inte obygd. Vi bor i den s.k. ”Norrländska kustremsan”. Personligen bryr jag mig inte så mycket om huruvida jag har just mobilt bredband, men jag vill kunna ringa mobilt!
Vi måste t.ex. ha en gammal 80-talstelefon i beredskap för att inte bli telemässigt avskurna vid strömavbrott.
Här i Lökom är det rutin att få en massa meddelanden om missade samtal på mobilen flera timmar efter att de har hänt. Ibland orkar signalen. Om mobilen ringer då, så gäller det att inte svara utan att direkt lägga på luren utan att svara. Sedan får man ringa upp med fasta telefonen. Känns ju inte speciellt 2010-tal.
Att sedan se på TV om bredbandshastighetet, vem bryr sig när det inte ens går att ringa?!”