Barnen på Kardborrens förskola i Gävle bestämmer själva vad de ska vara i luciatåget. Foto: SVT

Alla får vara lucia – eller tomte, eller stjärngosse...

Uppdaterad
Publicerad

Vem får vara lucia? Frågan har engagerat många den senaste tiden. Vi besökte Kardborrens förskola i Gävle där dom genrepade inför luciafirandet i Strömsbro kyrka. Och där får alla vara lucia.

Tomte, snögubbe, sankta lucia, stjärngosse... Svaren är många, varierande och en del osäkra när vi frågar oss igenom barnen efter att de repeterat sina 14 sånger som de ska framföra under luciafirandet på fredag morgon i Strömsbro kyrka.

En av pojkarna har bestämt sig för att vara lucia, men när vi frågar honom blir han osäker igen. Precis som en av flickorna som tvekar mellan pepparkaksgubbe och lucia.

Mörkhyad lucia väckte näthat

En bild på en mörkhyad pojke som lucia i en Åhléns-reklam fick hatet att koka på nätet i veckan. Bilden togs bort på begäran av barnets familj efter rasistiska kommentarer.

Efter det har flera kända personer tagit bilder på sig själva för att visa att vem som helst kan vara lucia och inte ska behöva utsättas för hat, däribland kultur- och demokratiminister Alice Bah Kunkhe (MP) och höjdhopparen Stefan Holm.

Barnen har svaret

Vad tycker ni, spelar det någon roll om en flicka eller pojke är lucia?

– Båda kan vara lucia, det spelar ingen roll, säger Frida Imris Bramfeldt, fyra år.

Barnen från Kardborren övar på luciaframträdandet i kyrkan. Foto: SVT

Vem får vara tomte?

– Den som har en tomtedräkt, säger Alex Reyes Willfors, också fyra år. Det spelar ingen roll om det är en pojke eller flicka.

Får jag vara lucia (50-plus, manlig reporter)?

– Ja, det kan du, säger Alex Reyes Willfors utan att tveka.

Svårt val

– Vill en kille vara lucia så får han vara det, säger Carola Börjel som är förskollärare på Kardborren.

Hon har tröttnat på alla diskussioner kring luciafirandet och hur man bör och ska vara.

– Det är många flickor som vill vara tomte också. Hur det blir i år vet vi inte förrän på fredag morgon när vi ska ha luciatåget.

Femåriga Olivia Santis står i valet och kvalet just nu.

– Jag ska vara pepparkaka eller lucia, säger hon.

Efter en stunds betänketid bestämmer sig hon sig för lucia.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.