Att den svenske ambassadören skulle närvara i den Etiopiska domstolen under fredagens planerade förhandling i fallet Fikru Maru, var inte känt på förhand och när SVT:s reporter ville ställa frågor om detta så hänvisades frågan direkt till det svenska utrikesdepartementet.
– Det här är ett känsligt ärende, säger Rasmus Eljeskog, presskommunikatör på UD, till SVT Nyheter Gävleborg.
Frågor om UD-s engagemang
De frågor SVT ville ställa var hur ambassadören ser på det som händer, och om hans närvaro kan tolkas som ett aktivare engagemang i fallet, från det svenska utrikesdepartementet.
– Vi har inte stoppat ambassadören från att tala med SVT, men frågan kom lite för snabbt, säger Rasmus Eljeskog när vi frågar om orsaken till att ambassadören inte lät sig intevjuas av SVT.
–Det var för ont om tid, helt enkelt.
Utrikesdepartementet han inte ta ställning
– Det var här på UD som man inte hade tid att bereda frågan, efter att ambassadören hört av sig om SVT-s intervjuförfrågan. Vi hann helt enkelt inte ge något svar, säger Rasmus Eljeskog.
Är det så att en svensk ambassadör ute i världen, som får en fråga från en reporter som arbetar för SVT, alltid måste kolla med UD innan en intervju kan göras?
– Nej, så är det inte. Våra ambassadörer får naturligtvis prata med SVT , men i det här fallet hann vi inte bereda frågan.
Fallet Fikru Maru är känsligt
Rasmus Eljeskog medger att det är det speciella med fallet Fikru Maru som gör att man inte vill att ambassadören själv fattar beslut om att ge en intervju eller ej.
– Det är ett för känsligt ärende helt enkelt, säger han och tillägger att SVT visst får prata med svenska ambassadörer ute i världen.
Men inte idag, inte i Etiopien och inte om Fikru Maru.