Foto: SVT

Brist på deltidsbrandmän i norra Hälsingland

Uppdaterad
Publicerad

Idag fattas det ett 20-tal deltidsbrandmän för räddningstjänsten i Hudiksvall och Nordanstig. Nu vill politikerna att problemet ska utredas. I Friggesund saknas personal som motsvarar ett helt skift.

– Ibland händer det att man kommer ensam till stationen för att åka på ett larm, det känns inte roligt, säger Anders Persson, deltidbrandman på brandstationen i Friggesund.

Idag saknas det tre deltidbrandmän på stationen i Friggesund. Så här illa ser det ut på de flesta av deltidsbrandkårerna i Hudiksvall och Nordanstig. Totalt fattas 22 deltidsbrandmän. Orsakerna är flera till att man har hamnat i den här situationen.

– Det vi ser  tydligast är arbetsgivarens förändrade inställning. Idag har varenda företag så slimmade organisationer att man inte har utrymme för att släppa iväg någon plötsligt på ett larm, säger Anders Zetterlund, räddningschef på Norrhälsinge räddningstjänst.

Brandmansbrist

Nu ska brandmansbristen utredas under ett år av Anders Zetterlund för att hitta en varaktig lösning på problemet. Men han tror inte att det här bara ett kommunalt problem, utan man behöver också hjälp av riksdag och regering. Deltidsbrandmän som blir arbetslösa tvingas i de flesta fall sluta inom räddningstjänsten eftersom den ekonomiska förlusten blir allt för stor att fortsätta.

– Det är ett problem, där får vi hoppas att regeringen kan komma med en lösning, säger Anders Zetterlund..

Ska utredas

I Friggesund är det kommunen och landstinget som är dom stora arbetsgivarna. Deltidsbrandmännen ser det som en stor möjlighet att lösa brandmansbristen.

– Varför inte kombinera tjänsten som skolvaktmästare med att vara deltidsbrandman eller göra likadant för någon som arbetar på vårdcentralen, säger Stefan Sundin, deltidsbrandman.

Anders Zetterlund är inte avvisande till Friggesundsbrandmännens idéer.

– Det här hör till de saker som vi kommer att titta på i utredningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.