Fikru Marus familj, dottern Emy, hans hustru och den etiopiske advokaten var på plats när domstolen meddelade dagens beslut.
– Återigen en besvikelse, även om vi inte riktigt vågat hoppas fullt ut på ett positivt besked, sa Emy Maru till SVT-s reporter på plats i Addis Abeba.
För återigen valde domstolen att skjuta på avgörandet i det här fallet. Efter en kortare förhandling så kom beskedet att domen nu kommer att meddelas på tisdag.
66-årige Fikru Maru, är svensk medborgare, läkare och hjärtspecialist, anställd på Hudiksvalls sjukhus. Sedan drygt tre år tillbaka har han varit fängslad på Kilintofängelset i Etiopien.
Bakgrund till fängslandet
2010 stoppas Fikru Maru i tullen på flygplatsen i Etiopien med väskor packade med medicinsk utrustning. De innehåller plasthandskar, bandage och liknande. Det påstås att varorna har ett högre värde än vad Fikru Maru uppgett och han anklagas för att ha försökt smuggla in varorna utan att betala införselskatt, med ett värde på max 2000 svenska kronor, säger hans svenske advokat Hans Bagner.
– Åtalet läggs ner och han fortsätter sina resor mellan Sverige och Etiopien för att bistå som hjärtspecialist i båda länderna. Knappt två år senare grips han plötsligt igen, när han befinner sig i Addis Abeba. Han sitter häktas utan att veta varför och först sex månader senare får han veta vad han är anklagad för.
Blandas in i korruptionshärva
I en stor korruptionshärva har landets tullminister åtalats och är bland annat misstänkt för att ha tagit emot mutor. Nu åtalas Fikru Maru för att ha försökt muta tullministern att lägga ner det åtal om smugglingsförsök som han hade varit anklagad för tidigare. Det här är enligt Fikrus advokat en korruptionsjakt på tullministern och Fikru är bara en bricka i ett stort spel där 70-80 personer är inblandade.
– De har försökt att få honom att erkänna att han har mutat tullministern, de har sagt att han ska släppas fri om han gör det. De har till och med uppmanat hans fru att försöka få Maru att erkänna. Men han vill inte erkänna något han inte har gjort.
Lång väntan på förhandling
Sedan dröjde det nästan två år innan domstolsförhandlingarna inleddes och nu har det gått över ett år utan att en dom har fallit.
– Den har skjutits upp gång på gång. Domstolen som har bytts ut verkar vara villrådig och tycks inte veta hur de ska hantera den nya lag som antagits. För att vinna tid har man bara skjutit på beslutet, säger han.
Ny lag om varusmuggling
Den nya lagen säger att varusmuggling, som Fikru Maru anklagades för från början, inte ska ge större straff än strafföreläggande. Det ska inte gå till domstol utan bara ge böter. Nyligen beslutades det att den nya lagen ska kunna användas retroaktivt.
Att domstolen har den möjligheten gjorde att Fikru Maru själv trodde att han skulle släppas fri idag.