– Vi har tagit ett beslut idag att vi från och med läsåret 2016-2017 inte kommer att erbjuda nationella gymnasieprogrammen el, industri och barn- och fritid, säger ordförande i barn- och utbildningsnämnden Linda-Marie Anttila, S.
Orsaken till att gymnasiets tre nationella program läggs ned är bristande ekonomi, som följd av minskande elevkullar och för få sökande till programmen. Barn- och utbildningsnämnden har en prognos om att gå med 9,5 miljoner kronor i underskott i år, sett till hela verksamheten.
I våras gick kommunen ut med beskedet om antagningsstopp för två av utbildningarna, El- och energiprogrammet samt Industritekniska programmet. Orsaken var att det endast var en förstahandssökande till El- och energiprogrammet, och tre på Industritekniska programmet. De två programmen har 24 platser.
Startade utredning i våras
– Vi startade då en utredning om vi skulle ha kvar vårt gymnasium eller inte. Och beslutet blev taget idag. Vi försöker se det som så att inga elever blir utan utbildning på grund av beslutet, utan det finns ju gymnasieskolor att söka i andra kommuner. Vi kommer att se över våra samverkansavtal med som vi har med andra kommuner. Våra elever ska söka på samma förutsättningar som andra elever, säger Linda-Marie Anttila till SVT.
Den tredje nationella programmet, Barn – och fritidsprogrammet, berördes vid terminsstart inte av antagningsstoppet utan verksamheten fortsatte som planerat. Men vid tisdagens sammanträde med barn- och utbildningsnämnden togs beslut om att antagning även stoppas för barn- och fritidsprogrammet från nästa läsår. Elever som går i ettan, tvåan och trean får gå klart sina utbildningar, men inga nya elever antas. Under tre år fasas eleverna på skolan ut.
Kvar på Björkhagsskolan i Hofors blir Introduktionsprogrammet och Språkintroduktion som ska bedrivas i egen regi.
Problemet för gymnasiet i Hofors har funnits i flertalet år, men inga åtgärder har hjälpt.
– När eleverna söker, så väljer de inte våra program, säger Linda-Marie Anttila, S.
”En tung dag”
Nu ska kommunen försöka hitta andra lösningar för att tillgodose det lokala näringslivets behov av utbildad personal. Det kan röra sig om olika former av vuxenutbildningar.
– Det är en tung dag idag. Men det är lite så att verkligheten kommer ikapp oss. Vi har försökt med näbbar och klor att behålla vårt gymnasium, men när det ser ut så här med minskande elevgrupper blir det svårt, säger hon till SVT Nyheter Gävleborg.
Hoforspartiet, Moderaterna och Folkpartiet var emot beslutet i barn- och utbildningsnämnden, och reserverade sig.