Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör läkaren som äter psykedelika berätta varför hon gör det. Foto: AI-genererad bild/ChatGPT

Hon är läkaren som äter psykedelika till frukost: ”Flugsvamp är helt fantastiskt”

Uppdaterad
Publicerad

LSD till knäckebrödsmackan? Ännu är psykedeliska droger ingen stapelvara på de svenska frukostborden. Men psykedelika – starkast förknippat med 60-talets hippies – upplever en renässans.

– Det här handlar inte om droger – det handlar om medicin, säger en läkare som själv tar psykedelika, som SVT har träffat.

Det kallas för mikrodosering – små doser av psykedelika, ibland flera gånger i veckan. Mikrodosering ger inga hallucinationer. I nätforum vittnar brukare om hur de blir gladare, trevligare, kreativare, fokuserade och mer intresserade av sin omgivning och arbete.

– Jag blir en bättre människa, friskare och lyckligare. Jag får kontakt med min potential. Dessutom är det i princip gratis, säger läkaren.

Hon menar att bilden av psykedelika som knark är fel.

– Den vanligaste missuppfattningen är att det är en drog, att tar man det här så missbrukar man. Och att det skulle vara beroendeframkallande.

Forskas om LSD och psilocybin för depression

Den psykedeliska renässansen drivs på av forskningsvärlden. Substanser som LSD och psilocybin, ett ämne som bland annat finns i toppslätskivlingar, testas i laboratorier runt om i världen för sin potential att behandla bland annat alkoholism, ångest och depression.

Se en längre intervju med läkaren här:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Läkaren som SVT träffat vänder sig mot bilden av psykedelika som droger. Foto: Rikard Berglin/SVT

Läkaren som SVT talat med tar flera psykedeliska substanser, även röd flugsvamp – en psykoaktiv svamp som dock inte klassas som psykedelisk.

– Om du lär dig hur du ska ta hand om flugsvamp så är den inte giftig, utan väldigt välgörande. Självklart så måste man skaffa sig kunskap – man måste veta vad man gör.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör professorn i psykologi, Sverker Sikström, om riskerna med psykedelika. Foto: Privat

Mikrodoserar inte på jobbet

Hon betonar att hon inte tar någon psykedelika dagarna hon arbetar, inte för att hennes jobb skulle bli lidande, utan för att jobbet skulle få en negativ inverkan på upplevelsen.

– Det jag får ut av mikrodoseringen är jag rädd om, det är väldigt fint och jag skulle inte kunna fokusera på det om jag jobbade.

Många som läser det här kan nog tänka att det är absurt att en läkare tar psykedelika. Vad skulle du säga till dem?

– Det får de jättegärna tänka. Jag tycker samtidigt att det är sorgligt att en läkare som tar någonting som ger en väldigt djupgående och helande effekt ska ses som absurd.

Psykedelika – riskerna och straffen

• Psykedeliska substanser är ofta väldigt potenta och små doser kan ge kraftiga hallucinationer.

• Brukare av psykedelika kan i sällsynta fall drabbas av hallucinationer långt efter själva intaget. Dessa kan utlösas av andra droger, stress och utmattning.

• Ångest, panik och paranoia är möjliga effekter av psykedelika. Dessa känslor klingar av när substansen lämnar kroppen efter några timmar men kan för vissa kvarstå under längre tid.

• Psykedelika kan ge högt blodtryck och utlösa latenta psykoser.

• Hallucinogener som psilocybin och LSD är narkotikaklassade i Sverige. Straffet för ringa narkotikabrott är böter eller fängelse upp till sex månader. För synnerligen grovt narkotikabrott är straffskalan sex till tio års fängelse.

Källa: Beroendecentrum, Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.