Foto: TT/Polisen

Förändringar i årets björnjakt

Uppdaterad
Publicerad

Områdesindelning och besiktningsstationer. Det är de två stora förändringar som Länsstyrelsen nu presenterar i samband med årets björnjakt.

Årets björnjakt inleds den 21 augusti och i år får 25 björnar fällas i länet. Men det är förändringarnas år för jägarna.

Vanligtvis fälls de flesta björnarna i länets västra delar, där björntätheten är som störst. Men björnarna orsakar skador över hela Gävleborgs län. En förändring i årets jakt är därför att länet kommer att vara indelat i två olika jaktområden, ett västligt och ett östligt.

Två jaktområden

Tilldelningen i de två olika områdena är högst 20 fällda björnar i det västra jaktområdet och högst fem björnar i det östra området.

– Förhoppningsvis resulterar områdesindelningen i att fler björnar fälls i områden där björnar annars orsakar problem. Det skulle spara mycket tid och resurser för oss myndigheter som ska hantera problemen, säger Joel Isensköld, enhetschef vid Natur-och viltenheten, i ett pressmeddelande.

Stationer besiktar fälld björn

En annan stor förändring i årets jakt är införandet av besiktningsstationer. I praktiken kommer det att innebära att den som fällt en björn, tillsammans med den ansvarige jaktledaren, transporterar björnen till utpekade slakterier i länet, där besiktningsmannen väntar.

Det kommer att finnas stationer i Ljusdal, Alfta och Åmot.

–  Det har varit en utmaning för vår personal att hinna med besiktningen av fällda björnar runt om i länet, vilket bland annat har blivit en fråga om arbetsmiljö. Med besiktningsstationer vill vi förbättra förutsättningarna för besiktningsmännen att utföra sitt arbete, säger Joel Isensköld.

Förändringarna införs först på prov. Syftet med dem är främst att minska antalet skador orsakade av björn i länet och se till att villkoren kring licensjakten på björn efterlevs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.