Foto: SVT.

Sandlådor där barnen inte fick leka

Uppdaterad
Publicerad

Osäkerheten dagarna efter kärnkraftsolyckan i Tjernobyl var stor. Rädslan för strålningen gjorde att småbarnsföräldrar krävde att sanden i barnen sandlådor skulle bytas ut. En aktionsgrupp tippade ett lass sand utanför kommunfullmäktige för att visa sin ilska och oro.

Det är märkliga dagar dagarna efter att kärnkraftsolyckan i Tjernobyl. Ingen verkar veta nånting, uppgifterna man får osäkra och ändras hela tiden. Myndigheter och kommuner blir som handlinsförlamade och Gävle hamnar i ett mentalt järngrepp. Vad är det som har hänt egentligen?

Jag minns det själv eftersom jag var med.

30 år sedan Tjernobylkatastrofen

Alla som har småbarn som suttit i regnet som öst ner och sett dem stoppat sand både i mun och hår börjar känna oro. På kollektivet Blomstret i Gävle finns en stark grupp människor som var organiserade i Nej till kärnkraft-kampanjen.

”Tycker inte att vi överreagerade”

De blev helt enkelt förbannade när kommunen inte ville byta ut sanden i stadens sandlådor. Så med en släpkärra efter bilen åker man runt i stan och skottar upp sand från olika sandlådor som man sen helt enkelt tippar på trappan till kommunfullmäktige. En av dem var Helene Rådberg.

– Jag tycker inte att vi överreagerade, säger Helene Rådberg på plats utanför Stadshuset i dag. Vår reaktion var stark eftersom det var så stort motstånd. Hade det blivit ett samtal med myndigheter och kommun och de hade försökt lösa det här hade det inte blivit en ”vi mot dom-situation”. Nu blev det ”vi” som var bråkiga och oroliga mot ”dom” som försökte lugna istället. Ingen dialog alls.

”Mycket annat som påverkat”

Lina Larsson är i dag 31 år och har tre barn, hon var en av dem som satt i en sandlåda på Brynäs då för 30 år sen, hon kommer förstås inte ihåg så mycket, men har fått det berättat för sig av sina föräldrar.

– Det är just det här med att vi satt i sandlådor och att det regnade när det radioaktiva molnet drog in över Gävle, säger Lina Larsson. Att vi inte fick gå ut när nyheten väl kom ut. Jag har burit med mig att man ska vara försiktig med bär och svamp och inte äta fisk från vissa sjöar, men det är inget som präglat min uppväxt.

Så Tjernobyl kommer troligtvis att försvinna ur medvetande med kommande generationer. Idag är det annat som skrämmer.

– Det är så mycket annat som påverkar min generation just nu, säger Lina Larsson. Väpnade konflikter i världen, tillsatser i maten och såna saker påverkar och oroar oss och våra barn mer än Tjernobyl.

– Tyvärr har man tappat bort kärnkraftsfrågan helt, säger Helene Rådberg. Inte ens de stora olyckorna som den i Fukushima verkar skrämma. Sarkofagen i Tjernobyl står ju och läcker än idag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

30 år sedan Tjernobylkatastrofen

Mer i ämnet