– Jag har gjort ett projekt som heter Artist-in-hospital efter att ha fått ett uppdrag av Gävleborg konst att som konstnär undersöka platsen på Gävle sjukhus psykosavdelning, säger Marie Bondeson.
Det låter som en abstrakt historia, boken Elefanten och jag, men Marie Bondesons uppdrag är avsett att driva vårdutvecklingen och framför allt vårdmiljön framåt.
Korsade gräns
Hennes rapport, som baseras på dagboksanteckningar, ska bland annat vara ett underlag till tre konstnärliga gestaltningar på Gävle sjukhus och initiera ett förändringsarbete.
– Jag har involverat patienter och personal, säger Marie Bondeson. Det är ju en gräns mellan sjukt och friskt som är väldigt skarp, men oavsett den gränsen så har jag haft en dialog för att ingjuta lite hopp i den här verksamheten. Och jag har bytt perspektiv och varit både patient och vårdare och beskrivit mina upplevelser i boken.
Skapade förändring
Det är väl så här vi tänker oss att man har det inom psykiatrin, långa kalla stela korridorer och en verksamhet som bygger på att medicinera de intagna. Men det skulle inte behöva vara så har Marie Bondeson kom fram till i sina intervjuer.
– De här samtalen har faktiskt genererat, precis som jag ville, ett förändringsarbete, säger Marie Bondeson. Det som jag har skrivit i boken bygger på vad de själva tycker och tänker och har för erfarenheter. Jag tror att mitt projekt gett dem energi och mod att tänka vidare.