Det finns två sorters skyddsvästar. Den ena använder sig av piggar för att hindra rovdjursangrepp medan det i andra fallet handlar om elstötar som ska försvåra attacker från till exempel varg.
– Den är uppbyggd i olika lager och när vargen biter igenom så får den en stöt, berättar Per Mellström som bor i Ockelbo och som låtit sin hund Ayla prova skyddsvästen.
En trygghet
– Jag har ju valt att köra med en sådan här, så för min del och för mitt psyke passar den rätt bra. Jag ser västen som en möjlighet att känna trygghet själv och känna att jag gjort så gott jag kunnat.
I genomsnitt har varje skyddsväst använts i omkring 21 dagar och under 5 timmar per dag. Men bland de som svarat på enkäten finns inga konkreta exempel på hur skyddsvästen har fungerat i praktiken vid ett rovdjursangrepp.
Viktigt att västarna provas
Om någon vill ha en skyddsväst bidrar Länsstyrelsen med hälften av kostnaden exklusive moms och Sara Sundin som är funktionsansvarig i frågor som berör vilt och rovdjur tolkar erfarenheterna av enkäten som att de flesta är försiktigt positiva och hoppas att fler ska prova västarna.
– Det är viktigt att de här nya produkterna som förebygger jaktangrepp på jakthundar prövas. Det är svårt att veta hur bra de funkar. Därför ser vi väldigt positivt på att så många som möjligt använder västarna.
Liten andel
Men än så länge är det enligt Per Mellström en rätt liten andel av jägarna som använt sig av skyddsmetoden.
– Det är relativt nytt och oprövat. Men några tänker ungefär som jag att man har gjort det man har kunnat. Annars är det här också ett litet bidrag till att utveckla en skyddsmetod så att den blir bättre, avslutar Per Mellström.